szerző:
MTI

Az OECD tavaszi előjelzései megerősítették a magyar kormány prognózisait: az év második felétől elkezdenek megtérülni az elmúlt két év áldozatvállalásai, és a gazdaság növekedése visszatér a reális teljesítőképesség környékére - mondta csütörtökön Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a párizsi székhelyű nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri értekezletét követően.

Az OECD - amely a világ legrangosabb közgazdasági elemző központjaként egyes régiókat és országokat érintően is készít előrejelzést - összességében lassulásra számít idén és jövőre a világgazdaságban: megmarad, de majdnem elfeleződik a gazdasági növekedés.

Kelet-Európában is a globális és az európai konjunktúrának megfelelő lassulást jelez előre az OECD, amit Bajnai úgy értelmez: az eddig a reálistól elszakadt ütemben növekvő, száguldó gazdaságok visszatérnek reálisabb növekedési ütemre. Ez első helyen Szlovákiát, de a visegrádi négyek többi tagját is érinti.

Az egyetlen ország, amely most szembemegy az irányzattal, Magyarország: itt a növekedés ütemének gyorsulása várható az OECD szerint. Ez nagyjából, az irányzatot és a nagyságrendet illetően, megegyezik a kormány előrejelzéseivel, fogalmazott a miniszter. Az OECD szerint Magyarországon a tavalyi, 1,3 százalékos GDP-többlet után az idén 2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható, a kormány pedig idén 2,4 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedésre számít.

Ez azt jelenti Bajnai szerint, hogy az OECD elismeri: Magyarországon az áldozatok árán végrehajtott egyensúlyteremtés kezdi meghozni gyümölcsét. Már az idén, a második félévtől érzékelhető lesz a gyorsulás, amely jövőre is folytatódni fog. Az OECD azt jelzi, hogy a magyarországi gyorsuló növekedést elsősorban az export és az ehhez kapcsolódó beruházások fogják biztosítani. - Ez egészséges szerkezetet tükröz, amely a fenntartható növekedés felé mutat - emelte ki Bajnai.

A miniszter szerint Magyarországnak az nem kedvez, hogy Európában lassul a növekedés, hiszen ott vannak a legfontosabb exportpiacok, de ennek ellenére gyorsulni fog a magyar gazdaság, és ezt erősítette meg az OECD is. - Az Európai Unió átlagához képest már jövőre 1,5-2 százalékponttal nagyobb növekedés várható, ami érzékelhető felzárkózás lesz - mutatott rá Bajnai.

A miniszteri értekezlet megmutatta szerinte, hogy Európában és a világban is számos ország küzd hasonló gondokkal, mint Magyarország: öregszik a népesség, túl kevés összeg jut a versenyképesség javítására és túl sok a meglévő viszonyok konzerválására. Ezért az OECD a nemzetközi példákkal való szembesítéssel tudja segíteni Magyarországot abban, hogy "mások kárán tanulva" elkerülje azok hibáit, és inkább a világ által diktált alkalmazkodási képességgel az ország versenyképességét erősítse, amely a hosszú távú fejlődéshez elengedhetetlen.

Az OECD tagországok miniszterei megvitatták a világgazdaságot érintő legégetőbb problémákat, így a klímaváltozás, az energiaárak alakulásának és az élelmiszeráraknak az elmúlt másfél-két évben tapasztalt radikális emelkedésének kérdéseit. Az OECD előrejelzésében úgy véli, hogy bár az emelkedés előtti árak nem fognak visszatérni, de a jelenleg nagyon magas élelmiszerárak csökkeni fognak. - A miniszterek egyetértettek abban, hogy az OECD országoknak tenni kell annak érdekében, hogy csökkenjen a leszakadás, a szegénység és az éhezés a fejlődő országokban - mondta Bajnai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bajnai: nincsenek kormányfői ambícióim

Alaptalannak tartja azokat a spekulációkat Bajnai Gordon, amelyek szerint új miniszteri kinevezése már a kormányfői posztot készítené elő számára – írja a Napi Gazdaság.

hvg.hu Itthon

Bajnai kultúraváltást sürget

Magyarország egyre növekvő mértékben marad el saját lehetőségeitől, a versenyképesség fogyatékosságai, a foglalkoztatás alacsony szintje, az állami szféra költséges, de nem hatékony működése, a költségvetés ciklikusan elfutó hiánya miatt. A Nemzeti Fejlesztési Terv ezért a kultúraváltást elősegítő tevékenységeket igyekszik ösztönözni – hangsúlyozta csütrötöki előadásában Bajnai Gordon.

MTI Itthon

"Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni"

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni - írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A kamara elnöke fél év bizalmat adna Bajnainak

A gazdasági miniszter és a meghatározó munkaadói érdekképviseletek egyaránt úgy látják, hogy a gazdasági növekedés fellendítése és a foglalkoztatás bővítése érdekében szükség van az élőmunka terheinek mérséklésére és az adórendszer átalakítására.

HVG Hetilap

Bajnai Gordon: "A csodavárás elkábít"

A szakképzetlenek munkába állítását ösztönző szociálpolitika, félfordulat a beruházásösztönzés területén - így summázható a gazdasági és fejlesztési miniszter Bajnai Gordon (40 éves) programja, akiben több külföldi elemző a miniszterelnöki szék várományosát látja.

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa