szerző:
MTI

A nyersolaj szabadpiaci ára csütörtökön a hordónkénti 122 dolláros szintre süllyedt, tovább távolodott a múlt havi rekordszintről. Az ármozgást befolyásolta, hogy az Amerikai Energiaügyi Hivatal a benzinfogyasztás erőteljes csökkenéséről közölt adatot a múlt hétről.

A benzin iránti kereslet 1,4 százalékkal csökkent az elmúlt négy hét alatt az Egyesült Államokban, ugyanakkor a benzinkészletek 2,9 millió hordóval, a szakértői várakozásokban szereplő mennyiség háromszorosával növekedtek a múlt héten. Ez is közrejátszott abban, hogy a nyersolaj ára a május 22-i hordónkénti 135,09 dolláros csúcshoz képest mintegy 10 százalékkal alacsonyabb. A kereslet további mérséklődését vonhatja magával India és Malaysia döntése az üzemanyag szubvencionálásának csökkentéséről, ami a kiskereskedelmi árak emelkedését, a fogyasztás mérséklődését vonhatja magával a fejlődő országokban. A kedvező amerikai makroadatok (szolgáltatások bővülése, foglalkoztatottsági helyzet javulása) a dollár erősödésével jártak, ami szintén nyomást gyakorolt az olajárakra.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 121,78 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 52 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 2,01 dolláros esés után 122,30 dolláron fejezte be a napot, ami május 6-a óta a legalacsonyabb záróárfolyam.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 3,1854 dollár volt a Globexen, 0,0101 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál.

Csütörtök reggel a földgáz tízmilliárd brit hőegységenként (btu) 12,390 dollár volt júniusra a Globexen, 0,158 dollárral drágább a szerdai NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtök reggel 121,46 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 64 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 2,48 dolláros esés után 122,10 dolláron zárt.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júniusi szállításra csütörtök reggel tonnánként 1137,75 dollár volt az ICE-n, 0,87 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a gázolaj 1146,50 dolláron zárt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nigéria: megtámadtak egy Shell-olajvezetéket

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nigériai lázadószervezet hétfőn bejelentette, hogy kora reggel szabotázsakciót hajtott végre a Shell olajtársaság egyik vezetéke ellen, és megölt tizenegy katonát.

MTI Gazdaság

Drámaian csökkent az amerikai olajtartalék

Nem kevesebb, mint 8,8 millió hordóval csökkent az múlt héten az amerikai kereskedelmi olajtartalék. A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy a múlt héten nem változik az amerikai olajtartalék, miközben szerényen csökkent a benzinkészlet és bővült a feldolgozott olajtermék-tartalék.

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír