szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zömmel stagnáló, vagy kissé még gyorsuló éves inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül többen a meredek energiaár-emelkedés miatt a nyár egészére a jelenlegi szint környékére beragadó éves drágulási ütemeket jósolnak.

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett tizenegy nagy londoni befektetési bank és előrejelző cég – Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Barclays Capital, UBS, Deutsche Bank, Crédit Suisse, 4cast, BNP Paribas, Citi, Dresdner Kleinwort – prognózisai viszonylag szűk sávban, 6,4-6,8 százalék között mozogtak.

Hatan jósoltak valamelyes gyorsulást a májusi adatra az áprilisban mért 6,6 százalékhoz képest, hárman változatlan éves inflációt, ketten pedig csökkenést valószínűsítettek. A felmérésbe bevont elemzők előrejelzési átlaga 6,65 százalék.

A változatlan, 6,6 százalékos májusi inflációs ütemet várók közül a Barclays Capital úgy számol, hogy az általa 5,8 százalékosra tett előző havi gázáremelkedés 0,1-0,2 százalékpontot adhatott hozzá a májusi éves inflációhoz.

A gyorsulást jósló házak között van a Merrill Lynch, amelynek londoni elemzői 6,7 százalékos, teljes kosárra számolt éves inflációt valószínűsítenek a múlt hónapra. A cég szerint a magyar inflációs pályát egyrészről a továbbra is erősen felfelé tartó energiaárak, másrészről a már belépő kedvező éves bázishatások befolyásolják, ezek kiegyensúlyozó hatása miatt csak kis mértékű, stagnáláshoz közeli a várt múlt havi gyorsulás.

A Merrill Lynch londoni elemzőinek előrejelzése szerint a magyar gazdaságban mutatkozó, változatlanul "példátlanul széles", GDP-arányosan mínusz 2 százalékos kibocsátási rés és a kedvező bázishatások kombinációja révén az infláció jövőre 4 százalék környékére lassul, de a ház most már azzal számol, hogy a dezinfláció üteme lassabb lesz az általa eddig vártnál, a meredeken tovább dráguló nyersanyagok miatt.

A cég nemrégiben külön elemzést adott ki Londonban a magas olajárak kelet-európai inflációs hatásairól. Eszerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.

A befektetési bankcsoport szerint Magyarországon az olajár-sokk közvetlen inflációs hatása "közel lehet a 0,6 százalékponthoz", ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat.

Az előrejelzési sáv felső szélén lévő, 6,8 százalékos éves drágulási ütemet váró JP Morgan szerint úgy tűnik, hogy a következő hónapokban a magyarországi infláció a ház által eddig vártnál makacsabbnak bizonyul. A májusi olajár-emelkedést részben ellentételezi a forinterősödés, ennek ellenére azonban a ház londoni elemzői szerint a májusi – de legkésőbb a júniusi – éves inflációs adat azt fogja mutatni, hogy az infláció 6,8 százalék körüli szintre gyorsult vissza, és e szint körül meg is fog állapodni a nyár egészére.

A JP Morgan 2008-ra 6,5 százalékos teljes évi átlagos inflációt vár az MNB májusi jelentésében szereplő 6,3 százalék helyett. A meredek és makacs energiaár-emelkedések miatt erősödő inflációs várakozások a cég londoni elemzői szerint arra utalnak, hogy az MNB számára most már a 3 százalékos inflációs cél 2010-es teljesítése is kihívást jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Goldman Sachs szerint sem valószínű az inflációs cél emelése

Londoni elemzők hétfői vélekedése szerint a kormány és az MNB nézeteltéréseinek ellenére sem valószínű a magyarországi inflációs cél emelése, de nem hasznos az erről folyó nyílt vita. Néhány napon belül ez a második olyan vélemény a londoni elemzői közösségben, amely valószínűtlennek minősíti a magyar inflációs cél emelését.

MTI Gazdaság

Simor: nem adtuk fel a 3 százalékos inflációs célt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta fel 2009-re a 3 százalékos inflációs célt, noha a leírt inflációs alappálya szerint jövőre 4,2 százalék lehet az éves infláció, 2010-ben pedig 3 százalék, miközben jelentős felfelé mutató kockázatok jelentkeznek - felelte Simor András.

MTI Gazdaság

A PM és az MNB az inflációs célkövetésről egyeztetett

A Pénzügyminisztérium és a jegybank illetékesei az inflációs célkövetés rendszeréről a napokban folytatott megbeszéléseiken egyetértettek abban, hogy a cél utólagos értékelésekor a céltól való 1 százalékpontos eltérés még elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ugyanakkor a jegybank a 3 százalékos cél elérése érdekében folytatja monetáris politikáját.

MTI Gazdaság

Simor: súlyos kockázatokkal terhelt az inflációs cél

A jegybankot március óta az késztette egy százalékpontos kamatemelésre, hogy a bérinfláció és a növekvő energiaárak folyamatosan beépülnek a költségekbe - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül