szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén áprilisban 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 20,1 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az agrártermékek 2008 első négy hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 36,2 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 49,4 százalékos, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 19,6 százalékos emelkedéséből adódott. A gabonafélék termelői átlagára 2008. áprilisban tavaly áprilishoz képest jelentősen, 78 százalékkal emelkedett, bár a forgalom csekély volt.

A zöldségfélék ára az év negyedik hónapjában 2,4 százalékkal mérséklődött. Az árcsökkenés mögött az egyes zöldségeket tekintve ellentétes tendenciák húzódnak meg. A burgonya termelői ára a tavalyi nagymértékű növekedés után 25,6 százalékkal csökkent. A vöröshagyma termelői ára csekély mértékben, 0,8 százalékkal csökkent, az uborka termelőiár-színvonala pedig jóval nagyobb mértékben, 12 százalékkal lett alacsonyabb, a retek termelői ára viszont 19,5 százalékkal emelkedett 2007. áprilishoz viszonyítva.

A gyümölcsárak 45,4 százalékos növekedését döntő mértékben az alma árának emelkedése okozta. A vizsgált időszakban a többi gyümölcsfajta termelői értékesítése elhanyagolható volt.

A vágóállatok termelői árainak 18,6 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 24,5 százalékos, a vágósertés árának 19,5 százalékos és a vágómarha árának 2,0 százalékos növekedéséből adódott. Az állati termékek árának 22,3 százalékos emelkedésén belül a tej termelői ára 24,7 százalékkal, az étkezési tyúktojásé pedig 17,5 százalékkal nőtt a tavalyi év áprilisához képest.

Idén az első négy hónapban a gabonafélék termelői átlagára jelentősen, 81,8 százalékkal emelkedett az előző év január-áprilisához képest. A burgonya ára a 2007 első négy hónapjában tapasztalt 71,7 százalékos növekedés után 12,2 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 6,4 százalékkal, a gyümölcsöké 59,1 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árai 14,2 százalékkal haladták meg a 2007. január-áprilisit. A vágóbaromfinál jelentős, 23,9 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető, míg vágósertésnél kisebb mértékű, 10,4 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH. A vágómarhánál 3,2 százalékos árcsökkenés következett be.

Az állati termékek termelői ára átlagosan 28,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 32,9 százalékkal, az étkezési tyúktojásé pedig 14,6 százalékkal nőtt a tavalyi év első négy hónapjához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Brutálisan emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek átlagos termelői ára 34,4 százalékkal volt magasabb az idén októberben az egy évvel korábbinál, a növényi termékeké 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A gabonafélék termelői átlagára 99,7 százalékkal emelkedett 2006 októbere óta.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A mezőgazdasági termelőiár-szint 35,3 százalékkal emelkedett

Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly novemberben 35,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 60,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 9,4 százalékkal növekedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Mezőgazdasági árak: márciusban 38,1 százalékos drágulás

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén márciusban 38,1 százalékkal haladta meg a 2007. márciusit, a növényi termékek árszínvonala 52 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 19,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 12,7 százalékkal nőttek

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén az első nyolc hónapban 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül augusztusban 18 százalékkal haladta meg a 2006. augusztusi árszínvonalat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Valamivel lassabban drágulnak a mezőgazdasági termékek

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 januárjában 35,2 százalékkal haladta meg a 2007 januárit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 49,9 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 17,2 százalékkal nőtt.

Altábornagy lett a TEK főigazgatója is

Altábornagy lett a TEK főigazgatója is

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben