szerző:
MTI

Még mintegy 677 millió eurót nem használt fel Csehország az elmúlt költségvetési időszakban az európai uniós strukturális alapokból. Ez a számára fenntartott pénzösszeg mintegy 40 százaléka. A forrásokat az idei év végéig lehet felhasználni, közölték a hét végén a cseh pénzügyminisztériumban.

Prágai látkép. Az uniós forrásfelhasználás nem megy
© travelline.hu
A legkevesebb pénzt a csehek a humánforrások alapból költötték el, a rubrikában lévő 318,8 millió eurónak csak a 40 százalékát fogyasztva el. A másik véglet a regionális alap, de még abból is csak 70 százalékot sikerült felhasználni.

„Továbbra is fennáll a veszély, hogy idén év végéig a Cseh Köztársaság nem fogja tudni lehívni a számára elkülönített pénzeket” – kommentálta a minisztérium jelentését Petr Pazout, az Optimus Consult&Invest tanácsadó cég szakértője. Csehország a 2004-2006-os időszakra összesen 1,67 milliárd euró uniós támogatásra jogosult. Az EU szabályai szerint a pénzeket az érintett tagállam legfeljebb két évvel a költségvetési időszak lejárta után veheti még igénybe. Ez a határidő az idei év végén lejár. A prágai gazdasági sajtó azt állítja, hogy a brüsszeli európai uniós pénzek felhasználásában Csehország az új tagállamok között a leggyengébbek közé tartozik.

Az új költségvetési időszakban – 2007-2013 – Csehország az uniós alapokból összesen 26,7 milliárd eurós támogatásra jogosult. Jirí Cunek, regionális fejlesztési miniszter a napokban kijelentette, hogy az általa vezetett minisztérium - amely az uniós pénzek egyik legnagyobb lehívója - rendezte a korábbi problémákat, és lényegesen javult az uniós pénzek felhasználása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A cseh gazdaság növekedése 5,4 százalékra lassult

Csehország hazai összterméke az első negyedévben 0,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, és 5,4 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit, közölték a cseh statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes becslésként, szezonális és munkanap-kiigazítással. Nemzetközi elemzők 5,3-5,5 százalék közötti növekedést vártak.

MTI Karrier

Csehország: elszaladtak a bruttó bérek

Az idei első évnegyedben átlagosan 10,4 százalékkal haladták meg a csehországi bruttó bérek az egy évvel korábbit. Csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés.

MTI Gazdaság

Magas osztalékot fizetnek az idén a csehországi cégek

Rekord nagyságú, mintegy 200 milliárd koronás (nagyjából 1980 milliárd forintos) osztalékot fizetnek ki az idén részvényeseiknek a csehországi cégek – írta szerdán a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap.

MTI Autó

Besegít a Skodának a cseh állam

Jóváhagyta a cseh kormány a Skoda Mladá Boleslav autógyár kérését, hogy 1,4 milliárd koronás beruházással segítse a német Volkswagen konszernhez tartozó cég termelésének kibővítését - közölték a kabinet ülése után szerdán Prágában.