szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország a harmadik Kína és az Egyesült Államok mögött a világ legnagyobb gazdasági társaságainak és befektetési alapjainak 2014-re szóló beruházási terveiben.

A KPMG Consulting által 15 országban megkérdezett 311 csúcsmenedzser válaszaiból kiderült: közülük, illetve az általuk képviselt vállalatok és alapok közül 10 százalék készül befektetni Oroszországban 2008-ban, jövőre 12 százaléknak, 2014-re 19 százaléknak vannak ilyen tervei.

Különösen vonzónak látszanak a fogyasztási cikkeket előállító beruházások Oroszországban: idén és jövőre csupán a válaszadók 8 százaléka eszközöl ilyen beruházást, ami a 8. helyet jelenti Oroszország számára, de 2014-re a megkérdezettek 21 százaléka készül ilyen befektetésre, s ezzel Oroszország azonos szinten lesz e téren Kínával, vagyis a világon a 2-3 helyen áll majd a két ország.

A gépgyártás terén 25 százalékról 2014-re 30 százalékra emelkedik a befektetni szándékozók aránya (3. hely, Kína és India után), és az energetika és energiahordozók terén 10-ről 14 százalékra nő az ilyen terveket szövők aránya (3. hely Kína és az Egyesült Államok után).

A felmérés szerint a legtöbb befektető (45 százalék) Kínából és az Egyesült Államokból (35 százalék) érkezik, míg az orosz társaságok főleg Kínában (30 százalék), Ukrajnában (25 százalék) és Kazahsztánban (20 százalék) szándékoznak befektetni.

Az okok között, amely vonzóvá tesz egy-egy országot a befektetők számára, a megkérdezettek első helyen az új fogyasztókhoz való hozzáférést, aztán sorrendben a politikai stabilitást és a törvények, jogszabályok érthető voltát nevezték meg, míg az olcsó munkaerő mint tényező a 12 – utolsó – helyen szerepelt. Fontosnak nevezték az adott ország gazdasági növekedésének tempóját, valamint a fejlődő piacokra való betörés által nyújtott versenyelőnyt – idézte a felmérés eredményeit a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kárpátalja a negyedik legnagyobb befektetési terep Ukrajnában

Közel negyven vállalkozás megvalósítása van folyamatban Kárpátalján több mint 450 millió dollár értékben. A befektetések nagyságát tekintve a Magyarországgal szomszédos megye a negyedik helyet foglalja el Ukrajna 13 kiemelt befektetési övezete között.

MTI Gazdaság

A rubel most jó befektetés?

A világ több vezető befektetési bankja hétfőn azt ajánlotta a befektetőknek, hogy vásároljanak orosz rubelt, mivel a nemzetközi pénzpiacon kialakult helyzetben a legnagyobb nyereséget hozhatja az orosz fizetőeszköz.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kína a legvonzóbb, de ide mégis több befektetési pénz jön

A nemzetközi befektetők Kínát tartják a világ legvonzóbb régiójának és az elmúlt évben jelentősen növekedett Oroszország vonzereje is, de a tények ugyanakkor azt tükrözik: még mindig Európába érkezik a legtöbb külföldi befektetés – állapította meg az Ernst & Young nemzetközi üzleti tanácsadó szervezet éves jelentésében, amelyet csütörtökön a franciaországi La Baule-ban megrendezett VI. Befektetési Világkonferencián (WIT) ismertettek.

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra