szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az építőipari termelés volumene 2008 áprilisában kiigazítatlan adatok alapján 0,8 százalékkal volt magasabb, munkanaptényezővel kiigazítva 1,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,9 százalékkal haladta meg az előző havit. Az év első négy hónapjában a termelés 13,5 százalékkal maradt el a 2007 azonos időszakitól.

Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva pedig 2,8 százalékkal haladta meg az előző havit.

Az építőipar tavaly áprilisban kiigazítatlan adatok alapján 5,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal csökkent 2006 áprilisához képest. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva tavaly áprilisban az építőipari termelés 7,9 százalékkal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú csökkenése után az idei áprilisi kismértékű – 0,8 százalékos – növekedésben a nagy szervezetek termelésének jelentős emelkedése mellett a munkanapok alakulásának és az alacsony előző évi bázisnak is szerepe volt.

A szezonálisan kiigazított adatok elmúlt három hónapban megfigyelt kismértékű, de folyamatos növekedése arra utal, hogy a termelés 2005-2006-ban bekövetkezett jelentős bővülését követő, 2007-ben tapasztalt nagymértékű visszaesés megállni látszik – áll a KSH jelentésében. Az áprilisi havi termelés egy szinten van az előző év azonos hónapjának alacsony bázisával.

A KSH tájékoztatása szerint az építőipar alágazataiban áprilisban két ellentétes folyamat volt megfigyelhető. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 2007 azonos időszakához viszonyítva 4,1 százalékkal csökkent.

Nőtt viszont a tavaly áprilisihoz képest az épületgépészeti szerelés termelése, 3,6 százalékkal, a kis súlyú befejező építésé pedig 24,2 százalékkal. Az áprilisi kismértékű termelésnövekedésen belül a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Míg épületek építésének volumene 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 13,8 százalékkal emelkedett 2007 áprilisához mérten.

Az építőipari termelés első négyhavi 13,5 százalékos csökkenésén belül az épületek építése 12,1 százalékkal, az egyéb építményeké 15,4 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az előző havit, az épületeké 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építése 3,5 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 31,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya mintegy 30 százalékkal, az egyéb építményeké egyharmaddal volt kisebb az előző évinél.

Az év első négy hónapjában kötött szerződések volumene 3,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-áprilisinál.

Épületekre január-áprilisban az előző év azonos időszakinál 28,7 százalékkal kisebb, míg egyéb építményekre 41,2 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az építőipari termelés még mindig esik, de már lassabban

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése márciusban a februárihoz képest, a kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal csökkent, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Építőipar: folytatódik a lejtmenet

Az építőipar termelése februárban a kiigazítatlan adatok alapján 19 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 5,9 százalékkal magasabb volt az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Több mint negyedével csökkent az építőipar teljesítménye

Az építőipari termelés 2008 januárjában korrekciók nélkül és munkanaptényezővel kiigazítva is 27,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés januárban 5,9 százalékkal volt kisebb a 2007 decemberinél.

hvg.hu Gazdaság

GKI: lassult az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése

A magyar gazdaság 2008. I. negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal fejlődött. Ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. véginél – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?