szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A január–áprilisi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett – 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-áprilisban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az év első három hónapjában a reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett – 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a bruttó átlagkereset január-márciusban 6,5 százalékkal, a nettó 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Egy évvel ezelőtt a hivatal azt közölte, hogy 2007 január-áprilisban a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedésével számolva – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bruttó átlagkereset 7,4, a nettó átlagkereset 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-áprilisban átlagosan 2 millió 745 ezer volt. Az év első négy hónapjában a költségvetési szférában 719 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 943 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 5,3 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában nem változott.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 4 hónapjában 195600 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 187100 forintotot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 220.900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 7,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 102,1 százalék, a versenyszférában dolgozóké pedig 110,7 százalék volt.

A 2008 január-áprilisi keresetek a közszférában tartalmazzák a 2007. évre járó 13. havi kereset 2007-ben még nem kifizetett hat tizenkettedét, valamint a 2008. évben esedékes juttatás öt tizenketted részét, míg a 2007 január-áprilisi bázisban a teljes 13. havi kereset szerepel.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, kereskedelem, javítás, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés gazdasági ágban.

A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január-áprilishoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 9 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,2 százalékkal lett magasabb.

Áprilisban enyhén gyorsult a bérdinamika, a bruttó átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest, míg márciusban 9,9 százalék volt a 2007. azonos hónapjához viszonyított keresetnövekedés. Január-áprilisban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120500 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155700 forint.

A nettó kereset így átlagosan 6,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 9,3 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 2,6 százalékos növekedés jellemezte. A 206800 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,1 százalékkal volt magasabb az előző év január-áprilisinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,4 százalékot tett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tovább csökkent a reálkereset

A bruttó átlagkeresetek január–februárban 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett – 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

Reálkereset: a fizetésemelésnél sokkal többet vitt el az infláció

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Első félév: a reálkereset 6,2 százalékkal csökkent

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

KSH Gazdaság

Reálkereset: 6,3 százalékos csökkenés

A január-augusztusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 6,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest, a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Csökkent a reálkereset

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig