szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A január–áprilisi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett – 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-áprilisban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az év első három hónapjában a reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett – 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a bruttó átlagkereset január-márciusban 6,5 százalékkal, a nettó 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Egy évvel ezelőtt a hivatal azt közölte, hogy 2007 január-áprilisban a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedésével számolva – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bruttó átlagkereset 7,4, a nettó átlagkereset 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-áprilisban átlagosan 2 millió 745 ezer volt. Az év első négy hónapjában a költségvetési szférában 719 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 943 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 5,3 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában nem változott.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 4 hónapjában 195600 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 187100 forintotot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 220.900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 7,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 102,1 százalék, a versenyszférában dolgozóké pedig 110,7 százalék volt.

A 2008 január-áprilisi keresetek a közszférában tartalmazzák a 2007. évre járó 13. havi kereset 2007-ben még nem kifizetett hat tizenkettedét, valamint a 2008. évben esedékes juttatás öt tizenketted részét, míg a 2007 január-áprilisi bázisban a teljes 13. havi kereset szerepel.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, kereskedelem, javítás, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés gazdasági ágban.

A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január-áprilishoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 9 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,2 százalékkal lett magasabb.

Áprilisban enyhén gyorsult a bérdinamika, a bruttó átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest, míg márciusban 9,9 százalék volt a 2007. azonos hónapjához viszonyított keresetnövekedés. Január-áprilisban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120500 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155700 forint.

A nettó kereset így átlagosan 6,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 9,3 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 2,6 százalékos növekedés jellemezte. A 206800 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,1 százalékkal volt magasabb az előző év január-áprilisinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,4 százalékot tett ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tovább csökkent a reálkereset

A bruttó átlagkeresetek január–februárban 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett – 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

Reálkereset: a fizetésemelésnél sokkal többet vitt el az infláció

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Első félév: a reálkereset 6,2 százalékkal csökkent

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

KSH Gazdaság

Reálkereset: 6,3 százalékos csökkenés

A január-augusztusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 6,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest, a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Csökkent a reálkereset

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Raktárban hevernek az értékes gyűjtemények, nem haladnak a múzeumépítések

Raktárban hevernek az értékes gyűjtemények, nem haladnak a múzeumépítések

Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása

Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása

Négyszer nősült, sportembernek is fantasztikus volt – így élt legendás Nobel-díjasunk

Négyszer nősült, sportembernek is fantasztikus volt – így élt legendás Nobel-díjasunk