Tetszett a cikk?

Csehországban a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, elmaradva a 0,4 százalékos szakértői inflációs várakozástól. Éves szinten júniusban 6,7 százalékos volt az infláció, szemben a májusi 6,8 százalékkal.

A júniusi inflációs adat megfelel a cseh központi bank májusban közzétett prognózisának, amely 6,7 százalékos inflációt vetít előre az idei évre. Júniusban az árakat elsősorban az üzemanyagok drágulása (3,3 százalék), ezen belül a minden idők rekordszintjére emelkedő dízelolaj (5,5 százalék) és a benzin drágulása emelte meg. A 95-ös oktánszámú benzin 2005 szeptembere óta a legmagasabb szintjére drágult. Az élelmiszerárak nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva.

Szakértők szerint az adat megkönnyíti a központi bank helyzetét, amely az erős korona mellett mérlegel kamatemelést. Az irányadó kamat (kéthetes repo) a februári 25 bázispontos emelés után került a jelenlegi 3,75 százalékos szintre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csehország még nem használta fel az EU-források 40 százalékát

Még mintegy 677 millió eurót nem használt fel Csehország az elmúlt költségvetési időszakban az európai uniós strukturális alapokból. Ez a számára fenntartott pénzösszeg mintegy 40 százaléka. A forrásokat az idei év végéig lehet felhasználni, közölték a hét végén a cseh pénzügyminisztériumban.

MTI Karrier

Csehország: elszaladtak a bruttó bérek

Az idei első évnegyedben átlagosan 10,4 százalékkal haladták meg a csehországi bruttó bérek az egy évvel korábbit. Csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés.