szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több megértést, mint amennyi bírálatot kapott az Európai Központi Bank hétfő este az euróval fizető országok pénzügyminisztereitől a múlt héten végrehajtott kamatemelésért.

A Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök által vezetett eurócsoport annak a jelenleg 15 EU-tagországnak a gazdasági, illetve pénzügyminisztereiből áll, amelyek már bevezették fizetőeszközként az eurót. Az uniós pénzügyminiszterek soros tanácskozásának előestéjén mindig együtt vacsorázik az eurócsoport, hogy megvitassa az időszerű kérdéseket, és bizonyos értelemben megadja a másnapi EU-tanácskozás alaphangját.

Ezúttal az Európai Központi Bank alapkamat-emelése volt a fő téma. Franciaország erőteljesen bírálta a lépést, mondván, hogy a kamatok emelése csökkenti a beruházási kedvet, visszaveti a gazdasági növekedést. Az eurócsoport legtöbb tagja azonban – derült ki Juncker késő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján – ennél több megértést mutatott a bank álláspontja iránt, miszerint jelenleg az inflációs veszély elleni fellépés élvez elsőbbséget, és ez megindokolja a kamatemelést.

Juncker szerint az infláció nem csupán a pénzügyi, hanem a politikai illetékeseket is aggasztja. Azt mondta, hogy az eurócsoport ülésén nem vitatták meg a jövőben várható kamatpolitikai irányvonalat, de személy szerint úgy gondolja, a múlt heti kamatemelés nem tekinthető valamilyen emelési sorozat első epizódjának. Hangsúlyozta emellett a Jean-Claude Trichet vezette, frankfurti székhelyű központi bank független döntési jogát ebben a kérdésben.

Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa szerint az eurózónában tapasztalható, egy évre visszavetített 4 százalékos inflációs ráta egyharmad részben az olaj és az olajszármazékok áremelkedésének tudható be. Az olaj ára az elmúlt öt évben megötszöröződött. A másik fő inflációgerjesztő tényező – szintén mintegy egyharmados részesedéssel – az élelmiszerárak magasra szökése.

Nicolas Sarkozy francia elnök, akinek országa e hónap elejétől az EU soros elnöki tisztét tölti be, nyilvánosan bírálta a központi kamatemelést, és azzal érvelt, hogy az nem szolgálja az olajárak letörésének ügyét, miközben rontja az európai gazdaság versenyképességét az alacsony kamatokkal működő amerikai gazdasággal szemben.

Bíráló szavait azonban az eurócsoporton belül saját gazdasági miniszterén, Christine Lagarde-on kívül ezúttal senki nem visszhangozta nyilvánosan. Egyedül Pedro Solbes spanyol gazdasági miniszter szavaiból csendült ki némi aggódás. Azt mondta, tiszteletben tartja az Európai Központi Bank lépését, „aztán majd meglátjuk, hogy a piac ezt igazolja-e vagy sem”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

MTI Gazdaság

Kamatcsökkentésbe kezd az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) szeptember körül kamatcsökkentésbe fog; az irányadó kamata a jelenlegi 4,00 százalékról a jövő év közepéig 3,00 százalékra mérséklődik - véli a Lehman Brothers vezető gazdasági szakértője.

MTI Gazdaság

Az EKB elnöke ismét kizárja a kamatcsökkentést

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán gyakorlatilag ismét kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét, amikor az erős inflációs kockázatról és a gazdasági növekedés nem túl vészes lassulásáról beszélt az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának tartott, tavaszi beszámolójában.

MTI Gazdaság

A Fed és az EKB növeli a rendkívüli árverések keretösszegét

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) növeli a kereskedelmi bankok számára a rendkívüli refinanszírozási keretösszeget, enyhítendő a bankközi piacon még mindig meglévő likviditásszűkét. Egyszersmind emeli a hitelcserére rendelkezésre álló keretet is az Európai Központi Bank (EKB) és a Svájci Nemzeti Bank számára.

MTI Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntésével változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, tekintettel arra, hogy változatlanul fennáll az infláció felgyorsulásának a veszélye. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az EKB alapkamata tavaly június óta változatlan.

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntető csehek

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai