szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódott a forint árfolyamának június közepe óta tartó - csaknem szakadatlan - erősödése kedden, az árfolyam immár a 231 forintos küszöböt is átlépte.

A budapesti bankközi devizapiacon kedd délután negyed ötkor 231,05/15 forintot ért egy euró, ami nemcsak a hétfő délutáni 231,70/80-as árfolyamszintnél jelent erősebb forintot, hanem a hétfő koraeste megérintett 231,20-nál is. A jelenlegi árfolyam ugyanakkor nem a keddi csúcspont: a két szélsőérték ugyanis délelőtt 232,70, majd innen folyamatos forinterősödés után délután 230,55 volt.
 
A kereskedők továbbra sem látják a folyamat valódi, a makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatba hozható, vagy a nemzetközi piaci fejleményekből következő okát. Attól tartanak, hogy forint túl gyorsnak minősített erősödése mögött nem a magyar gazdaság állapotának mély elemzése, hanem csupán a kockázatot kereső befektetők "játéka" áll. Így nehezen jelezhető  előre a folyamat további alakulása, a forint nincs egyensúlyi helyzetben, árfolyamának változásai csaknem kiszámíthatatlanok - hangsúlyozták a megkérdezettek.
 
A forint a dollárral szemben is tovább erősödött, az amerikai deviza jelenleg 147,35/45 forintot ér, reggeli árfolyama 147,70/80 forint, hétfő délutáni szintje 148,10/20 forint volt.
 
A bankközi forintpiacon kedden még nem okozott jelentős változást az MNB kötvény aukciója, az O/N kamat szintje gyakorlatilag változatlan, 7,75/80 százalék.
 
A kereskedők szerint ugyanakkor az a tény, hogy az aukció után a kötvényállomány már-már elérte a korábban megszokottnak tartott 1000 milliárd forintos szintet (a korábbi 866 milliárd forintról 994 milliárd forintra emelkedett), azt jelentheti, hogy a kamatszint szerdán esetleg emelkedésnek indulhat, és a hosszú ideje  meg sem közelített 8 százalékos szintet is átlépheti. A hosszabb lejáratok kamatai a forint erősödésével párhuzamosan kissé csökkentek; ám ez csak "elméleti" árfolyam, mert üzlet szinte egyáltalán nem született. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tartja erejét a forint

Továbbra is erős a forint árfolyama, hétfőn kisebb korrekciókkal helykeresés várható a 230-235 forintos sávban.

MTI Gazdaság

Megint erősödött a forint

Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn délután: a budapesti bankközi kereskedelemben 231,20 forinton is jegyezték az eurót. Az árfolyam később 231,50/60 forintra húzódott vissza.

MTA Gazdaság

Újabb rekord: 232,70 forint az euró

Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn kora délután: a budapesti bankközi kereskedelemben 232,65/75 forinton is jegyezték az eurót.

MTI Gazdaság

Varga: a forint erősödése csak természetes

A forint erősödése mögött természetes folyamat van, hiszen Magyarország néhány évvel ezelőtt olyan felzárkózási pályát választott, ami nem az infláción, hanem az árfolyamon keresztül zárkóztatja fel az EU-árszinthez a magyarországi árszintet - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait