szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország állam- és kormányfői „komoly aggodalmuknak” adtak hangot a kőolaj és az élelmiszerek árának az emelkedése miatt, mivel ez komoly kockázatot jelent világszerte a gazdasági növekedésre.

A csúcstalálkozó keddi, második munkanapján kiadott közleményben a G8-ak azt szorgalmazták, hogy rövid távon növelni kell az olajtermelést és az olajfeldolgozást, középtávon pedig fokozni kell az ágazatban a beruházásokat. A résztvevők szerint a kőolaj és az élelmiszerek árának az emelkedése növeli a globális inflációs nyomást, és komoly következményeket jár a leginkább sebezhető országban.

A G8-ak szerint tovább kell javítani az energiafelhasználás hatékonyságát, és változatosabbá tenni az energiaforrásokat. Az energiaellátás biztonságának fokozása érdekében a G8-ak az új technológiák és az energiahatékonyság témakörében fórum megrendezését javasolják a termelők és a fogyasztók részvételével, de erről részleteket nem közöltek.

A közlemény szerint a pénzpiacok némi javulása volt tapasztalható az elmúlt hónapokban, de „a feszültségek még élesek” – állapították meg. A G8-ak végül a világkereskedelmi tárgyalások gyors befejezését sürgették. E tárgyalások lezárását akadályozza, hogy a fejlett és a fejlődő országok eltérően ítélik meg a mezőgazdasági támogatások és egyéb termékcsoportok vámja csökkentésének szükséges mértékét. A résztvevők külön nyilatkozatot fogadtak el az üvegházhatás mérsékléséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

G8: Barroso EU-forrásokat ajánl az éhínség enyhítésére

A nemzetközi közösségnek haladéktalanul tennie kell valamit, enyhíteni kell sok tízmillió ember szenvedését, akiket az élelmiszerek áremelkedése sújt - erre kérte az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő nyolcak (G8) állam- és kormányfőit, akik hétfőn kezdték meg háromnapos értekezletüket Japánban, a távol-keleti ország északi részén, Hokkaidó szigetén fekvő Tojakón.

MTI Világ

G8: megkezdődtek a hivatalos tárgyalások

Megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a németországi Heiligendammban a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport állam- és kormányfőinek csúcsértekezletén.

Medipress Plázs

G8: veszélyben a táplálékunk

A G8-ak és az öt legnagyobb fejlődő ország tudósai szeretnék, ha a jövő hónapban esedékes következő G8 csúcstalálkozón a globális felmelegedés elleni intézkedésekről lenne szó, hiszen a klímaváltozás már a tálplálék- és vízkészleteket fenyegeti.

MTI Világ

Az orosz sajtó szerint Putyin volt a G8-csúcs hőse

Vlagyimir Putyin orosz elnök lett a G8 heiligendammi csúcstalálkozójának "hőse", miután sikerült meglepnie az Egyesült Államokat kezdeményezésével, hogy az amerikaiak által szorgalmazott rakétavédelmi pajzsot telepítsék Azerbajdzsánba - vélekedett szombaton az orosz sajtó.

MTI Világ

G8: 2050-ig 50 százalékkal csökkentik a széndioxid-kibocsátást

A legfejlettebb ipari államok és Oroszország állam- és kormányfői megállapodtak abban, hogy célul tűzik ki a környezetet leginkább szennyező széndioxid-kibocsátás ötven százalékos csökkentését 2050-ig - jelentette be csütörtökön délután Heiligendammban Angela Merkel német kancellár.

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok