szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Gazprom földgázipari vállalat szerint a közép-ázsiai földgáz beszerzése jövőre több mint kétszeresére drágulhat. Erről a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller tájékoztatta kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt.

"Ami a gázárakat illeti, a végfelhasználók számára egészen drámaivá válik a helyzet" - idézte az orosz állami televízió Alekszej Millert. 
 
A Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője Türkmenisztánból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból importál földgázt, ezzel pótolja a hazai piac számára az általa Nyugat-Európába exportált mennyiségeket. Korábban igyekezett alacsonyan tartani az importárakat, kihasználva, hogy e volt szovjetköztársaságoknak nincs alternatív exportútvonaluk. E forrást megőrzendő, a Gazpromnak az is érdeke, hogy a közép-ázsiai termelőket eltérítse az új keletű, kínai és a nyugati gázimport- és vezetéktervekben való részvételtől, ezért újabban hajlandó magasabb árat fizetni nekik. 
 
Miller megismételte, hogy jövőre az általa Európába exportált földgáz ára el fogja érni az 500 dollárt ezer köbméterenként, a mostani 400 dollár helyett, részint a kőolaj drágulása miatt - amit a földgázárak hat-kilenchónapos késéssel követnek -, részint a közép-ázsiai gáz árának emelkedése miatt. A Gazprom jelenleg Türkmenisztántól veszi a legtöbb gázt, annak az ára már most ezer köbméterenként 150 dollárra emelkedett az első félévi 130 dollárról. 
 
A Gazprom jelenleg ezer köbméterenként 179,50 dollárt számláz Ukrajnának a szállított orosz-közép-ázsiai földgázkeverékért, és figyelmeztetett, hogy ez is megközelítheti az európai árszintet jövőre. Elemzők szerint Ukrajnának erre nincs pénze. Egy korábbi orosz-ukrán árvita 2006 elején rövid időre fennakadásokat okozott Oroszország európai gázexportjában, amelynek 80 százaléka Ukrajnán át halad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"