szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A költségvetési javulás miatt nem teljesen kizárt, hogy Magyarországnak már jövőre sikerül csatlakoznia az euróövezeti belépés előtt kötelező ERM-II. átváltási mechanizmushoz, és a londoni konszenzusban szereplő 2014-nél esetleg egy évvel korábbra célozhatja meg az euró bevezetését, áll az egyik vezető londoni befektetési ház keddi elemzésében, amely szerint mindazonáltal nem ez a valószínű forgatókönyv.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői - Simor András MNB-elnök és Veres János pénzügyminiszter előző napi, az euróátállás kilátásairól tartott ismertetését kommentálva - úgy vélekedtek: valószínűtlen, hogy Magyarország a 2010-ben esedékes következő választások előtt csatlakozna az ERM-II. rendszerhez, mivel az infláció még mindig magas, és Magyarországnak be kell bizonyítania, hogy a legutóbbi időszak költségvetési konszolidációja "képes túlélni egy választást". Ez utóbbival kapcsolatban más nagy londoni házaknak is kétségeik vannak. 
 
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő - miután a szuverén "BBB plusz" adósosztályzattal azonos szintre sorolta be a múlt hónapban kiadott magyar eurókötvényt - ehhez fűzött akkori londoni kommentárjában úgy fogalmazott: a költségvetési kilátások 2009-től kezdve "bizonytalanok", mivel a 2010-es választások előtt halványulhat a deficitcsökkentésre irányuló politikai akarat. 

Egy nappal korábban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's - amely a nála érvényes, ugyancsak "BBB plusz" szintű, viszont negatív kilátású szuverén besorolást adta meg az új magyar eurokötvénynek - a besorolásához fűzött londoni elemzésében azt írta: a negatív kilátás "a növekvő politikai bizonytalanságot", valamint a választások előtt várható, "a költségvetési reformok felhígítására irányuló nyomást és ösztönzőket" tükrözi. 
 
A Goldman Sachs keddi londoni elemzése szerint azonban a ház - tekintve a költségvetésben elért javulást - nem tudja teljes mértékben kizárni, hogy Magyarország már 2009 második felében csatlakozik az ERM-II. mechanizmushoz, és 2013-ra tűzi ki az euróövezeti belépés céldátumát. A GS londoni elemzői mindazonáltal megjegyzik: fő forgatókönyvük az, hogy Magyarország 2014-ben honosítja meg az eurót. 
 
A Goldman Sachs nem először ismeri el a magyarországi költségvetési konszolidáció eredményeit. Egyik múlt havi londoni elemzésében az állt: a havi hivatalos magyarországi deficitközlések "már nem számítanak eseménynek" a közfinanszírozásban az elmúlt két év során bekövetkezett "drámai" javulás nyomán. 
 
Az árfolyam- és pénzügypolitikai folyamatokról a GS keddi elemzése azt írta: a ház szerint a forint a legutóbbi időszak felfutása ellenére még mindig nem olyan erős, hogy az már rövid távon jegybanki kamatcsökkentést eredményezne, ugyanakkor a további kamatemelések kilátása is "elenyészőben van". 
 
A Goldman Sachs még mindig számít fél százalékpontnyi szigorításra, de azzal számol, hogy az MNB "ez idő szerint nem mozdul". A cég korábban a következő három hónapra várta az általa jósolt emeléseket. A GS szerint most már a piac is változatlan, 8,5 százalékos kamatszintet vár, a hosszabb távú kamatkilátás azonban attól függ, hogy a forinterősödés mennyire állandósul, és hogy alakul az infláció. A ház továbbra is erős forintot, ugyanakkor "nem nagyon kellemes" inflációs számokat is vár, ami az elemzés szerint nehéz helyzetbe hozza az MNB-t. 
 
A Goldman Sachs elemzői nemrégiben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a forint mostani nagy árfolyamugrása sem nevezhető még eltúlzottnak, tekintve a térségi valuták árfolyampályáihoz mért eddigi jelentős lemaradást. 
 
A cég heti londoni felzárkózó piaci helyzetelemzéseinek egyik legutóbbi kiadása szerint ahhoz, hogy a forint behozza e térségi lemaradását, 220 környékére, vagyis a GS által éves távlatban várt 225-ös euróárfolyamnál is erősebbre kellene drágulnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány

Merkely Bélával igyekszik meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány