szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány Ferenc kormányfő a gázvezeték-beruházásban a tervek szerint részt vállaló, illetve a vezetéket potenciálisan gázzal feltöltő országok részvételével.

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn este Ilham Aliyev azeri elnökkel tárgyalt Bakuban, aki azt hangsúlyozta, hogy lehetőségeik szerint minden gázvásárlói igényt igyekeznek kielégíteni. Gyurcsány Ferenc Asgabatba repült tovább, ahol szerdán megbeszéléseket folytat Gurbanguly Berdimuhamedow köztársasági elnökkel.
 
A magyar kormányfő kedden a türkmén fővárosban három miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásokat a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági-élelmiszeripari együttműködést lehetőségeiről, a bankszektor és a pénzügyi szféra fejlesztési kérdéseiről, és természetesen az energiaszektort felügyelő azeri kormányilletékesekkel is tárgyalt.
 
A magyar kormányfő azt hangsúlyozta, hogy sok még a nyitott kérdés és a bizonytalanság a Nabucco tekintetében, ugyanakkor szorít az idő és tennivaló is van elég. "Itt az ideje, hogy a szakértői egyeztetések után egymás szemébe nézve foglaljunk állást a felmerülő problémákról" - mondta Gyurcsány Ferenc asgabati megbeszélései előtt. Hangsúlyozta: a türkmén elnöknek is felveti a Nabucco-csúcsra vonatkozó magyar javaslatot.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nabucco: amerikai "nem" az iráni és az orosz gázra

Az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az iráni és az orosz gáz bevonását a Nabucco-projektbe - mondta C. Boyden Gray amerikai energiaügyi nagykövet Budapesten. A magyar külügyminiszter szerint semmilyen megoldást nem lehet kizárni.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Nabucco-nagykövet védi a magyar álláspontot

Az európai földgázellátással kapcsolatos vita olyan összetetté vált, hogy Magyarország külön nagykövetet nevezett ki, aki az amerikai fővárosba érkezett, hogy védje a magyar álláspontot – írta a The Washington Times szerdán.

MTI Gazdaság

Duplájára nőhet a Nabucco gázvezeték kivitelezési költsége

A tervek szerint 2013-tól a Kaszpi-tenger térségéből a Bécs melletti Baumgartenbe földgázt szállító Nabucco gázvezeték megépítése az eredetileg tervezettnek mintegy duplájába kerülhet majd. Eredetileg 4,4 milliárd eurós költségigényből indultak ki a tervezők, ezt azonban a 2005-ben elvégzett megvalósíthatósági tanulmány alapján 5 milliárd euróra emelték. A legújabb becslések viszont már 7,9 milliárd eurós költséggel számolnak.

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?