szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet a gazdasági növekedést lassító és az inflációt növelő kockázatokat hangsúlyozta szerdán, európai parlamenti beszámolójában, de azt is értésre adta, hogy az EKB belátható időn belül nem tervez további kamatemelést.

„Változatlanul megvannak a gazdasági növekedés kockázatai, ezek főleg: további váratlan olajár-emelkedések, a pénzügyi piacok folytatódó feszültségéből származható hatások és a növekvő protekcionista hajlandóság. Az infláció aggasztóan magas, (évi) 4 százalékos szintre emelkedett (az euróövezetben), és várhatóan jóval az árstabilitási szint fölött marad továbbra is, vélhetőleg jövőre lassul fokozatosan” – mondta az EKB elnöke.

„Az árstabilitást érő kockázatok középtávon egyértelműen rosszak, és az elmúlt hónapokban tovább rosszabbodtak. E kockázatok között van a további lehetséges áremelkedés az árupiacokon, a közvetett adók és a szabályozott árak váratlan emelkedése és a béremelkedés. A bérek inflációs indexálását el kell kerülni” – figyelmeztetett Trichet.

„Idén az első félévben mérsékelten folytatódott a gazdasági növekedés (az euróövezetben), noha negyedévről negyedévre bizonyára jelentős ingadozás volt, átmeneti tényezők miatt” – mondta, hozzátéve, hogy a felzárkózó gazdaságokban továbbra is robosztus a gazdasági növekedés.

Kifejtette, hogy a múlt heti, negyed százalékpontos kamatemelés után – 4,25 százalékra – az EKB továbbra is „szorosan odafigyel” a fejleményekre. Az EKB szakzsargonjában ez általában változatlan kamatot jelent belátható időre.

Szintén az Európai Parlamentnek beszámolva, az euróövezeti pénzügy- és gazdasági miniszteri csoport (Eurogroup) elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter azt mondta, hogy az infláció elleni küzdelem nem csak az EKB-n múlik, a kormányoknak is támogatniuk kell az EKB törekvését. „Az euróövezeti kormányok elkötelezettek amellett, hogy mindent megtesznek a közszférában a bérmérséklésért. Ami a közvetett adók, illetékek és az áfa szükségtelen emelését illeti, fontos, hogy a józan ész irányítson bennünket” – mondta Juncker.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntésével változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, tekintettel arra, hogy változatlanul fennáll az infláció felgyorsulásának a veszélye. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az EKB alapkamata tavaly június óta változatlan.

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé