szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A londoni értéktőzsdét üzemeltető részvénytársaság (LSE) 177,8 millió fontos bevételt jelentett szerdán az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, 8 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 164,3 milliónál.

A fejlődés pontosan mutatja a nemzetközi pénzügyi piaci válság hatását: az információs és elszámolási szolgáltatásokból bőven nőtt a bevétel, az új kibocsátásokból és az értékpapír-kereskedelemből azonban csak kínkeservvel szinten maradt, tükrözve a nemzetközi tőzsdei bizalomvesztést. Az LSE részvénye maga is 64 százalékkal gyengült az év eleje óta.

Az LSE önálló bevétele egy évvel korábban valójában 100,1 millió font volt, vállalati rekord, 19 százalékkal több az egy évvel azelőttinél, de ahhoz most a jobb összehasonlítás végett hozzáadták a milánói értéktőzsde, a Borsa Italiana akkori bevételét. A Borsa Italianát az LSE tavaly ősszel vásárolta meg, létrehozva a legnagyobb európai diverzifikált tőzsdecsoportot.

Miután az utóbbi öt-hat évben az LSE a konkurensei legalább öt ellenséges felvásárlási ajánlatát verte vissza – legutóbb tavaly februárban a New York-i Nasdaqét –, a maga részéről viszont megvette a milánói értéktőzsdét üzemeltető Borsa Italianát. A részvénycserés ügylet 1,103 milliárd fontra (1,634 milliárd euró) értékelte az olasz tőzsdecéget, amelynek fő részvényesei nagybankok voltak.

A csoport piaci értéke 3,9 milliárd fontra nőtt az egyesüléstől, ez megnehezíti, hogy bárki újabb kísérletet tegyen a londoni piac megszerzésére. A Borsa Italianára a világ legnagyobb tőzsdecsoportja, a tavaly áprilisban egyesült amerikai-nyugat-európai NYSE Euronext is pályázott.

Az egyesült londoni-milánói tőzsdecég piacvezető Európában a bejegyzett alapok részvényeinek elektronikus forgalmazásában, továbbá a származékos értékpapírok és a kötvények forgalmában.

Az elmúlt években a brit ICAP piacszervező cég, a frankfurti Deutsche Börse AG, a nyugat-európai Euronext SA és a svéd OMX tőzsdeüzemeltető is szemet vetett az LSE-re, de hiába.

A márciussal zárult, legutóbbi pénzügyi évben az LSE Plc adózott eredménye, szintén a Borsa Italianával együtt számolva, 29 százalékkal 173,8 millió fontra nőtt, a bevétele 15 százalékkal 666,8 millió fontra gyarapodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak