szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A második negyedévben minden bizonnyal visszaesett a német gazdaság teljesítménye az első negyedhez képest, vagy legalábbis erősen lassult a fejlődése, vélték elemzők szerdán. A francia külkereskedelmi hiány pedig egyre nagyobb.

Abból következtettek, hogy a német export májusban csökkent áprilishoz képest, az import viszont kissé nőtt, így a külkereskedelem „negatív hozzájárulóvá” vált a GDP-növekedéshez, ilyenre régóta nem volt példa Németországban. A német hazai össztermék alakulásának évek óta az export és a beruházás a fő mozgatója, miután a keresleti oldal legnagyobb tétele, a lakossági fogyasztás gyakorlatilag stagnál.

Májusban a német export 3,2 százalékkal 82,6 milliárd euróra csökkent, és csak 2,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán. Az import, 68 milliárd euró, 0,7 százalékkal haladta meg az áprilisit, és 8,2 százalékkal az egy évvel korábbit. Így a többlet 14,6 milliárd euróra csökkent az áprilisi 17,8 milliárdról, és kisebb a tavaly májusi 17,4 milliárdnál is.

A német külkereskedelemnek főleg az általános euróövezeti gazdasági ütemvesztés ártott meg. Az euróövezetbe irányuló német kivitel májusban 0,5 százalékkal volt több az egy évvel azelőttinél, miközben az EU-n kívülre irányuló export 4,2 százalékkal gyarapodott.

Németországban az idei első negyedévben 12 éve legnagyobb ütemben erősödött a gazdaság egy negyedéven belül, elsősorban a tőkebefektetések hatására. Az első negyedévben a hazai össztermék 1,5 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor 0,3 százalékos volt a negyedéven belüli növekedés. A német GDP növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévben 1,8 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékról, illetve munkanapokkal kiigazítva az ütem 2,6 százalékra ugrott 1,8 százalékról.

A GDP-számításhoz figyelembe vett export az első negyedévben 5,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, miután tavaly átlagosan 7,8 százalékkal bővült. Az import növekedése továbbra is ennél lassúbb volt: az első negyedévben az éves többlete 4,0 százalékos volt, a tavalyi egész évi, 4,8 százalékos bővülés után.

Az első negyedévben a lakossági fogyasztás, munkanap-kiigazítás nélkül, 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután tavaly átlagosan 0,4 százalékkal csökkent.

Hasonló pályát jár be a francia külkereskedelem: májusban az export, 34,719 milliárd euró, 1,7 százalékkal csökkent áprilishoz képest, miközben az import 1 százalékkal 39,457 milliárd euróra nőtt. Így a hiány 4,738 milliárd eurós, havi rekordra ugrott, jelentették a francia statisztikai hivatalban szintén szerdán. Elemzők szerint a rosszabbodásért egyértelműen az euróövezeti és az EU-beli gazdasági környezet okolható, és nem pedig az euró erősödése és a kőolaj drágulása, hiszen a francia külkereskedelmi hiánynak több mint a fele az EU-n belül keletkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyengülő német fejlődés és növekvő infláció

A német feldolgozóipar Reuters által kezelt beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 52,3 pontra – tavaly október óta a legalacsonyabbra – csökkent a májusi 53,6 pontról, a hétfőn megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 53,2 pontot vártak most.

MTI Gazdaság

Németország: 1994 óta a leggyorsabb infláció júniusban

A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes inflációs adatok arra vallanak, hogy a drágulás erősödik a legnagyobb európai gazdaságban: a wiesbadeni statisztikai hivatal pénteken közzétett – hazai szabvány szerint számolt – adatai szerint júniusban éves szinten 3,3 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés, májushoz képest 0,3 százalék.

MTI Karrier

Lemaradtak a bérek Németországban

Csökken a reáljövedelem Németországban. Az idei év első negyedében a bruttó bérek 2,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a fogyasztói árszínvonal viszont a vizsgált időszakban 2,9 százalékkal nőtt - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal tájékoztatójából. Ez 0,1 százalékos reáljövedelem-csökkenést jelent, jóllehet a németországi bruttó bérek - az ipari- és szolgáltatási szektorban - az idei emelkedéssel 3064 euróra nőttek.

MTI Gazdaság

Kifulladt a német gazdasági növekedés?

Az IMK német gazdaságkutató szerint végéhez ér a német gazdaság fellendülésének időszaka és a termelés a második negyedben már zsugorodást mutat majd az első negyedhez képest.

MTI Gazdaság

Májusban bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban

Májusban a vártnál erősebb ütemben bővült Németországban a kiskereskedelmi forgalom, és egyes elemzők ebből arra következtetnek, hogy beérni látszanak a javuló munkaerőpiaci helyzet gyümölcsei. Mások viszont kedvezőtlennek ítélik meg a kilátásokat az infláció növekedése miatt.

MTI Gazdaság

Németországban rosszabbodott a fogyasztói hangulat

Az emelkedő energiaárak kedvezőtlenül befolyásolják a németországi fogyasztói hangulatot. Mint azt a GfK piackutató intézet kedden közölte, három éves mélypontjára süllyedt a fogyasztók vásárlási hajlandósága. A fogyasztók hangulatindexét a GfK 3,9 pontra várja júliusra a júniusi módosított 4,7 pont után.

MTI Gazdaság

Nő a német adóbevétel, lassul a fogyasztás

A növekvő foglalkoztatás és az emelkedő bérek jót tesznek a költségvetésnek, de nem használnak a lakosságnak: a fogyasztás növekedése ütemesen lassul az energia- és élelmiszerárak táplálta infláció miatt, amely elemészti a vásárlóerő nominális növekedését - derül ki a német pénzügyminisztérium havi jelentéséből.

MTI Gazdaság

Németország Ifo-mutatója júniusra 101,3 pontra esett

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, júniusra 101,3 pontra csökkent. Az elemzők 102,3 pontot vártak júniusra.

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez