szerző:
MTI

A második negyedévben minden bizonnyal visszaesett a német gazdaság teljesítménye az első negyedhez képest, vagy legalábbis erősen lassult a fejlődése, vélték elemzők szerdán. A francia külkereskedelmi hiány pedig egyre nagyobb.

Abból következtettek, hogy a német export májusban csökkent áprilishoz képest, az import viszont kissé nőtt, így a külkereskedelem „negatív hozzájárulóvá” vált a GDP-növekedéshez, ilyenre régóta nem volt példa Németországban. A német hazai össztermék alakulásának évek óta az export és a beruházás a fő mozgatója, miután a keresleti oldal legnagyobb tétele, a lakossági fogyasztás gyakorlatilag stagnál.

Májusban a német export 3,2 százalékkal 82,6 milliárd euróra csökkent, és csak 2,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán. Az import, 68 milliárd euró, 0,7 százalékkal haladta meg az áprilisit, és 8,2 százalékkal az egy évvel korábbit. Így a többlet 14,6 milliárd euróra csökkent az áprilisi 17,8 milliárdról, és kisebb a tavaly májusi 17,4 milliárdnál is.

A német külkereskedelemnek főleg az általános euróövezeti gazdasági ütemvesztés ártott meg. Az euróövezetbe irányuló német kivitel májusban 0,5 százalékkal volt több az egy évvel azelőttinél, miközben az EU-n kívülre irányuló export 4,2 százalékkal gyarapodott.

Németországban az idei első negyedévben 12 éve legnagyobb ütemben erősödött a gazdaság egy negyedéven belül, elsősorban a tőkebefektetések hatására. Az első negyedévben a hazai össztermék 1,5 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor 0,3 százalékos volt a negyedéven belüli növekedés. A német GDP növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévben 1,8 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékról, illetve munkanapokkal kiigazítva az ütem 2,6 százalékra ugrott 1,8 százalékról.

A GDP-számításhoz figyelembe vett export az első negyedévben 5,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, miután tavaly átlagosan 7,8 százalékkal bővült. Az import növekedése továbbra is ennél lassúbb volt: az első negyedévben az éves többlete 4,0 százalékos volt, a tavalyi egész évi, 4,8 százalékos bővülés után.

Az első negyedévben a lakossági fogyasztás, munkanap-kiigazítás nélkül, 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután tavaly átlagosan 0,4 százalékkal csökkent.

Hasonló pályát jár be a francia külkereskedelem: májusban az export, 34,719 milliárd euró, 1,7 százalékkal csökkent áprilishoz képest, miközben az import 1 százalékkal 39,457 milliárd euróra nőtt. Így a hiány 4,738 milliárd eurós, havi rekordra ugrott, jelentették a francia statisztikai hivatalban szintén szerdán. Elemzők szerint a rosszabbodásért egyértelműen az euróövezeti és az EU-beli gazdasági környezet okolható, és nem pedig az euró erősödése és a kőolaj drágulása, hiszen a francia külkereskedelmi hiánynak több mint a fele az EU-n belül keletkezett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyengülő német fejlődés és növekvő infláció

A német feldolgozóipar Reuters által kezelt beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 52,3 pontra – tavaly október óta a legalacsonyabbra – csökkent a májusi 53,6 pontról, a hétfőn megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 53,2 pontot vártak most.

MTI Gazdaság

Németország: 1994 óta a leggyorsabb infláció júniusban

A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes inflációs adatok arra vallanak, hogy a drágulás erősödik a legnagyobb európai gazdaságban: a wiesbadeni statisztikai hivatal pénteken közzétett – hazai szabvány szerint számolt – adatai szerint júniusban éves szinten 3,3 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés, májushoz képest 0,3 százalék.

MTI Karrier

Lemaradtak a bérek Németországban

Csökken a reáljövedelem Németországban. Az idei év első negyedében a bruttó bérek 2,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a fogyasztói árszínvonal viszont a vizsgált időszakban 2,9 százalékkal nőtt - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal tájékoztatójából. Ez 0,1 százalékos reáljövedelem-csökkenést jelent, jóllehet a németországi bruttó bérek - az ipari- és szolgáltatási szektorban - az idei emelkedéssel 3064 euróra nőttek.

MTI Gazdaság

Kifulladt a német gazdasági növekedés?

Az IMK német gazdaságkutató szerint végéhez ér a német gazdaság fellendülésének időszaka és a termelés a második negyedben már zsugorodást mutat majd az első negyedhez képest.

MTI Gazdaság

Májusban bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban

Májusban a vártnál erősebb ütemben bővült Németországban a kiskereskedelmi forgalom, és egyes elemzők ebből arra következtetnek, hogy beérni látszanak a javuló munkaerőpiaci helyzet gyümölcsei. Mások viszont kedvezőtlennek ítélik meg a kilátásokat az infláció növekedése miatt.

MTI Gazdaság

Németországban rosszabbodott a fogyasztói hangulat

Az emelkedő energiaárak kedvezőtlenül befolyásolják a németországi fogyasztói hangulatot. Mint azt a GfK piackutató intézet kedden közölte, három éves mélypontjára süllyedt a fogyasztók vásárlási hajlandósága. A fogyasztók hangulatindexét a GfK 3,9 pontra várja júliusra a júniusi módosított 4,7 pont után.

MTI Gazdaság

Nő a német adóbevétel, lassul a fogyasztás

A növekvő foglalkoztatás és az emelkedő bérek jót tesznek a költségvetésnek, de nem használnak a lakosságnak: a fogyasztás növekedése ütemesen lassul az energia- és élelmiszerárak táplálta infláció miatt, amely elemészti a vásárlóerő nominális növekedését - derül ki a német pénzügyminisztérium havi jelentéséből.

MTI Gazdaság

Németország Ifo-mutatója júniusra 101,3 pontra esett

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, júniusra 101,3 pontra csökkent. Az elemzők 102,3 pontot vártak júniusra.

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Visszatartott segélyszállítmányokra bukkantak a helyiek egy Puerto Rico-i raktárban

Visszatartott segélyszállítmányokra bukkantak a helyiek egy Puerto Rico-i raktárban

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

Saját testénél kisebb csövön is átfér a kínaiak új robotja

Minden kilencedik magyar háztartás bajban van a rezsiszámlákkal

Minden kilencedik magyar háztartás bajban van a rezsiszámlákkal

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból