szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország, amely mintegy 50 százalékban behozatalból fedezi élelmiszer-ellátását, az elmúlt fél évben tovább növelte importját a legtöbb élelmiszerfajta tekintetében – mutat rá szerdai cikkében a Vremja Novosztyej (VN).

Az orosz nagyvárosok importfüggősége ennél is nagyobb, 70-80 százalékos ezen a téren, s a behozatal olyan időszakban ugrik meg, amikor az élelmiszerek világpiaci drágulása komollyá és tartóssá vált – hívja fel a figyelmet az orosz lap.

A szövetségi vámszolgálat idei első öt hónapi adatai alapján – írja a VN –, a korábbiaknál lényegesen nagyobb mennyiségben vittek be Oroszországba napraforgóolajat, tejszínt, húst, alkoholt, de különösen sűrített, konzervált vagy porított tejet.

Az import súlyának növekedése nem csupán az Oroszországban nem termelt vagy gyártott termékfajtákra szorítkozik, hanem kiterjed a hús-, a baromfi- és a haltermékekre is.

A vámadatok szerint idén május végéig majdnem 11 százalékkal növekedett a húsimport az előző év azonos időszakához képest, míg baromfihúsból 7,5 százalékos volt a növekedés. Ami a mennyiségeket illeti, öt hónap alatt 519 ezerről 575 ezer tonnára nőtt a hús, illetve 426 ezerről 460 ezer tonnára a baromfibevitel.

A legnagyobb boomja a tartósított tejtermékeknek van: sűrített tejből és tejszínből öt hónap alatt 13 ezer tonnát vásároltak külföldről az oroszországi kiskereskedelmi hálózatok, szemben a tavalyi év azonos időszakának egy ezer tonnájával.

Ez utóbbi miatt zuhanórepülésbe kezdett e termékek belföldi felvásárlási ára, amit jócskán megsínylenek a hazai termelők, s 2008 első negyedévében 99 ezer darabbal csökkent az oroszországi szarvasmarha-állomány.

Az import hazai mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatása az orosz agrárlobbisták ügyeletes témájává vált. A hazai felvásárlási árak csökkenés ugyanakkor nem jelenik meg a fogyasztói árakban, a bolti árak a statisztikák szerint gyakorlatilag változatlanok maradtak. A lap végül - szintén az állami statisztika adataira hivatkozva - megállapítja, hogy év eleje óta az úgynevezett "minimális kosárba" tartozó alapvető élelmiszerek ára 20,6 százalékkal lett magasabb, miközben az oroszországi infláció általános üteme 8,7 százalék volt ugyanebben az időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Brit kormányjelentés: több millió tonnányi élelmiszer megy a szemétbe

Több millió tonna élelmiszert dobnak ki minden évben a britek, annak ellenére is, hogy a globális élelmiszer-árrobbanás még a jómódú háztartások költségvetését is megviseli, áll egy friss londoni kormányzati tanulmányban. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint csökkenteni kell a pazarláshoz vezető fölösleges fogyasztást.

MTI Gazdaság

London: nemcsak az élelmiszer és olaj fűti az inflációt Kelet-Európában

A globális élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedés mindenhol nagy inflációs ugrásokat okozott, de számos kelet-európai országban a "végletekig laza" pénzügypolitika még tetézte is ennek hatását. Ezekben a gazdaságokban emiatt tovább is tart a magas infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint Magyarország a térség megfelelő pénzügypolitikát űző országai közé tartozik, és ezért itt - bár éves távlatban még a cél felett marad - hamarosan le is cseng az erős infláció.

MTI Világ

Rómában "kiábrándító" záróközlemény született az élelmiszerválságról

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagállamai kötelezettséget vállalnak, hogy 2015-re a mostani élelmiszerválság ellenére felére csökkentik az éhezők számát a világon - egyebek között ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a szervezet római találkozóján fogadtak el csütörtök este.

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában