szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A repülőjegy-vásárlóknak joguk van tudni, pontosan mennyibe is kerül a jegyük, ezért a meghirdetett viteldíjaknak a jövőben tartalmazniuk kell az összes adót és díjat. Ezt tartalmazza az az uniós rendelet, amelyet szerdán második olvasatban is megszavazott Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

A tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal már egyeztették a jogszabálytervezetet. A jövőben eszerint az utazóközönséget közvetlenül célzó információban feltüntetett repülőjegyáraknak az alapviteldíjon túl tartalmazniuk kell minden adót, el nem kerülhető díjat, pótdíjat, költséget, amely ismert a megjelenés idején. A szöveg külön kiemeli, hogy az információk átláthatóságának követelménye az internetre is vonatkozik.

A választható szolgáltatásokat világosan, átláthatóan, félre nem érthetően kell bemutatni a foglalási folyamat elején. Ezeket az opciókat - ha akarja - a vásárlónak kifejezetten meg kell jelölnie, nem lehet tehát automatikusnak venni a választást. A reptéri, illetve fedélzeti biztonsághoz kapcsolódó költségeket - ha vannak ilyenek - külön fel kell majd tüntetni a jegyen, vagy más módon jelezni kell az utasnak. Az új rendelet várhatóan az év végén vagy a jövő év elején lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Repülőjegy: annyi legyen az ár, amennyit fizetni kell!

A Wizz Air diszkont légitársaság már bruttó, azaz az adókat és illetékeket is tartalmazó jegyárakat közöl, a Malév és az ugyancsak diszkont SkyEurope az erre vonatkozó uniós rendelet hatályossá válásakor vezeti be ezt a gyakorlatot.

Világ

Hogyan érdemes üdülésre, repülőjegyre licitálni?

Az interneten ma már gyakorlatilag bármire lehet licitálni, többek között üdülésre is. Az utazásokat, szállásokat, repülőjegyeket kínáló ajánlatok között érdemes szemezgetni, hiszen a kikapcsolódásra, pihenésre szánt költségből így le is faraghatunk. Fontos azonban ismerni a játékszabályokat.

Shake

"Apró betűs rész" a repülőjegyeknél

Az emberek többsége nem szívesen böngészi a légitársaságok üzleti szabályzatait, az apró betűs részeket pedig talán még annál is kevesebben silabizálgatják. Pedig az ördög mindig a részletekben lakozik. Mi átolvastuk ezeket a hivatalos regulákat.

MTI Gazdaság

EU-fellépés az átverős repülőjegy-árusító honlapok ellen

A repülőjegyet árusító honlapok majdnem felénél szabálytalanságokat, félrevezető reklámokat és tisztességtelen eljárásokat állapított meg az ármegjelölésben, a szerződési feltételekben és a javasolt feltételek egyértelműségében az a vizsgálat, amelyet az Európai Bizottság végzett el a témában, mondta az EU fogyasztóvédelemért felelős biztosa, Meglena Kuneva.

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá

Levelet küldenek a bankok azoknak, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot

Levelet küldenek a bankok azoknak, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást