szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) szerdán hivatalból törölte a Szikra Tours Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.

A hivatal közleménye szerint az utazási vállalkozó szerdától további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le. Az utazási vállalkozó törlését követően a QBE Atlasz Biztosító Zrt. gondoskodik a külföldön tartózkodó utasok hazautaztatásáról, a külföldi kényszerű tartózkodás költségeiről, illetve a már befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetéséről.

A biztosító és az MKEH megtett mindent annak érdekben, hogy a csütörtökön induló utasokat ne érje meglepetés, utazásaik megvalósulhassanak egy másik utazási iroda közreműködésével és ezáltal az utasok hasonló értékű elhelyezéssel élvezhessék nyaralásukat. A biztosító az érintett utasokat erről már értesítette.

Lukács Balázs, a hivatal idegenforgalmi osztályvezetője elmondta, hogy az utazási irodának jelenleg 26 utasa van Görögországban, csütörtökön további mintegy 10 utas indul. A későbbi utakra pedig csaknem 200-an fizettek már be.

A biztosítás elsődlegesen a már elutazott utasok hazaszállítására, valamint kényszerű tartózkodásának költségeire
nyújt fedezetet a vagyoni kaució erejéig. A már befizetett előlegek és részvételi díjak visszatérítéséről, és a kárenyhítés módjáról, azaz az esetlegesen az utasok számára hasonló értékű út felajánlásáról a kormányrendelet értelmében a biztosító dönt és intézkedik a következő napokban.

A Szikra Tours Kft. utazási vállalkozó az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet alapján előírt, az általa folytatott utaztatói tevékenységeknek (charter és buszos utak szervezése) megfelelő 20 millió forint, a jogszabály szerinti legmagasabb, 20 százalékos mértékű vagyoni kaució körbe tartozó biztosítással rendelkezik a QBE Atlasz Biztosító Zrt-nél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Utazási irodákat marasztalt el a GVH

A fogyasztók megtévesztése miatt marasztalt el két utazási irodát, az Unitravel Kft.-t és a Best Reisen Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), bírságot azonban nem szabott ki, mert a jogsértést csekély súlyúnak ítélte.

Itthon

Hogyan válasszunk utazási irodát?

Úgy tűnt, hogy nem lesz több hír külföldről sebtében hazajönni kényszerülő turistákról, csődbe ment utazási irodákról és velük perlekedő károsultakról. A magát Egyiptom-specialistának tartó Malda Tours krachja azonban egy pillanat alatt szertefoszlatta az illúziókat.

Világ

Lehetünk-e saját utazási irodánk?

A fapados repülőjáratok és az internetes utazási portálok lehetőségeit kihasználva az utazási irodák által kínáltnál olcsóbb túrákat is lehet szervezni. Ez a módszer azonban időigényes, és nem is minden esetben alkalmazható.

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány