szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elfogadta a középtávú vagyonstratégiáját, ami a tanács mandátumának idejére, hat évre általános érvényű tételeket tartalmaz, és figyelembe veszi az Új Tulajdonosi Programot is – jelentette be Nagy János, az NVT elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A stratégia meghatározza az egységes vagyongazdálkodás alapelveit, részletezi az állami társaságokhoz, az ingó és ingatlan vagyonhoz, a termőföldhöz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatokat. A tanács szeptembertől foglalkozik a részletekkel – mondta Nagy János. A vagyonstratégiát a pénzügyminiszter a kormány elé terjeszti, ezt követően a teljes szövegét nyilvánosságra hozzák.

A sajtótájékoztatón Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója elmondta, hogy az idén nagyságrendileg 100 milliárd forint bevétellel és ugyanannyi kiadással számolnak. A vezérigazgató közölte, hogy a közel 116 milliárd forint bevételi előirányzat mintegy 40 százalékban teljesült.

Az éves terv mintegy 10 milliárd forint bevétellel számol a termőföldeladásokból, amelyek az életjáradéki programhoz kapcsolódnak, további 30 milliárd forint pedig ingatlanok eladásából és hasznosításából származik. Az MNV Zrt. a tulajdonosi jogok gyakorlójaként összességében mintegy 10 milliárd forint osztalékbevételre tett szert az állami tulajdonú cégek 2007. évi profitjából.

Nagy János a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vagyonstratégia átlátható, gondos és szakmai alapokon nyugszik. A tanács álláspontja szerint sok az állami vagyonelem, és ami üzletileg indokolt, azt értékesíteni kell.

Az Új Tulajdonosi Program végrehajtásának előkészítése folyik, a szakértők már dolgoznak - mondta Tátrai Miklós. A közeljövőben több közbeszerzési pályázatot is kiírnak ebben a folyamatban, és az első egy-két tranzakció a jövő év elején megkezdődhet. Az Új Tulajdonosi Program stratégiája a Mészáros Tamás által vezetett Új Tulajdonosi Program Tanács kezében van.

A Volán társaságok privatizációját firtató kérdésre Markó Andrea, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja elmondta, készül a szolgáltatási szerződés módosítása a társaságok és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériummal. Markó Andrea szerint a társaságok jövő évi költségvetése már egyensúlyi lesz.

Tátrai Miklós hozzátette: a módosítás célja az, hogy megszüntessék azt a 20-25 milliárd forintos éves hiányt, amit a Volán társaságok a jegybevételek és költségeik különbözeteként elkönyvelnek. Sem az NVT, sem az MNV Zrt. nem tárgyalt a Volán társaságok eladásáról, mert előbb a közúti tömegközlekedés fenntarthatóságát kell biztosítani – mondta a vezérigazgató.

Nagy János, az NVT elnöke közölte, hogy a költségvetési szervezetek határidőre, június 30-ig megkapták a vagyonkezelői szerződés tervezetét, és folyamatban van a szerződéskötés. A nemzeti vagyonkatasztert az év végéig kell elkészíteni, ennek teljesítésére az elnök jó esélyt lát.

Nagy János kijelentette, hogy az állami vagyon nagysága becslések szerint 10 ezer milliárd forint, de akár a 40 ezer milliárdot is meghaladhatja. Tátrai Miklós magyarázatként hozzáfűzte: a főbb ingatlan elemekre jó becslést lehet meghatározni, és az állami vagyon mennyiségének pontos meghatározása mellett a cél az, hogy az érték a területi és az ágazati átlaghoz közelítsen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tavaly 300 milliárdért adtak el állami vagyont

Felgyorsult a privatizáció az elmúlt két és fél év alatt, és az MSZP-SZDSZ-kormány kétszer annyi állami vagyont adott el, mint az Orbán-kormány teljes hivatali ideje alatt - mondta Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik