szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Volkswagen megkapott minden versenyhatósági engedélyt ahhoz, hogy többségi részesedést szerezzen a svéd Scania teherautógyárban. Erre várhatóan július 22-én kerül sor.

A VW üzletének az Európai Unió múlt hónapi engedélye mellett világszerte számos országban kellett trösztellenes eljáráson átesnie. A Volkswagen idén márciusban jutott egyezségre a két fő részvényessel, az Investor AB-vel és a Wallenberg alapítvánnyal, hogy megveszi tőlük a Scaniában lévő 15 százalékos részesedésüket. Ezzel a német csoport 69 százalékra növeli szavazati arányát a svéd teherautógyárban a korábbi 38 százalékról, a részvények 38 százalékát fogja birtokolni a korábbi 21 százalék helyett.

Az üzletrészért 2,8 milliárd eurót fizetett a Volkswagen, amely már régóta a Scania legnagyobb részvényese. A MAN-Scania egyesüléssel Európa vezető teherjárműgyártó cége jön létre, hatékony növekedési lehetőségekkel. A két cég piaci tőkeértéke közel azonos, majdnem 9 milliárd euró.

A MAN jelenleg a harmadik számú teherautógyár Európában, a Scania a negyedik. Együttes piaci részarányuk 29 százalékos lesz, megelőzve a mostani első helyezett és világszinten második helyezett, az ugyancsak svéd Volvo 27 százalékos, és az európai második helyezett Daimler 20 százalékos részesedését.

Az iparági konszolidációt indokolja, hogy a szigorúbb európai uniós és amerikai szennyezőanyag-kibocsátási szabályok megdrágítják a gyártást, így a cégek nyilván jobb pozícióba kerülhetnek a vevőkkel szemben, ha kevesebben vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap gazdaság

VW-Scania-Porsche

Többséget szerzett a svéd Scania teherautógyárban a Volkswagen AG, miután a Wallenberg család eladta nekik 2,9...

hvg.hu Tech

Etanol-hibridüzemű buszt mutatott be a Scania

A svéd gyártó által bemutatott normál méretű, alacsony padlós városi busz, a szén-dioxid kibocsátást akár 90 százalékkal is képes csökkenteni, ha etanollal üzemeltetik és legalább 25 százalékos üzemanyag-megtakarításra képes. A májusi világpremieren bemutatott jármű nagyban hozzájárulhat a fenntartható tömegközlekedés megvalósulásához.

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt