szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyedül Magyarország és Románia gazdasági növekedése gyorsulhat az idén 2007-hez képest az Európai Unió új, kelet és közép-európai tagországai közül, ugyanakkor Magyarország – Észtországgal és Lettországgal – 2009-ig a növekedési rangsor sereghajtói közé fog tartozni, az ICEG European Center csütörtökön megjelent negyedéves előrejelzése szerint.

A magyar gazdaság 2008-ban 2,1 százalékkal, 2009-ben pedig 3,2 százalékkal fog növekedni az ICEG szerint. Ez jelentősen elmarad az összehasonlításban résztvevő országok tavalyi 7 százalékos és az idei 4,6 százalékosra jósolt növekedési átlagától. Románia gazdasága az idén várhatóan 7,2 százalékkal bővül.

Magyarország gazdaságának bővülését elsősorban az export növekedésével és a költségvetési deficit sikeres csökkentésével magyarázza a kutató központ. A hiány az idén3,8 százalékra mérséklődik, 2009-ben 3,2 százalék lesz a GDP arányában. A hitelfelvétel lassulásától és a belföldi megtakarítások növekedésétől pedig a nemzetközi tőkepiacoknak való kitettség mérséklődését is várja Magyarországon az ICEG.

Az ICEG prognózisa szerint a gazdaság élénkülésének köszönhetően a munkanélküliségi ráta két év stagnálás után 0,4 százalékponttal 7 százalékra csökkenhet 2009-ben.

Az infláció csak Magyarországon mérséklődik az elemzésben szereplő országok közül 2008-ban. Az előrejelzések szerint a tavalyi 8 százalékról 6,4 százalékra lassul a drágulás az idén és 4,4 százalékra 2009-ben. A továbbra is magas – az országok átlagában az idén 8,5, jövőre pedig 6 százalékos – áremelkedési ráták miatt Szlovákián kívül az euró mindenki számára "a jövő homályába vész", fogalmaz az ICEG.

A gazdasági növekedés lassulásában ugyanakkor kedvező mellékhatásokat is lát az ICEG. A munkaerőhiány és a bérkövetelések csökkenésével ugyanis könnyebben letörhető a gazdasági teljesítményt jelentősen rontó infláció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Veres: az üzleti környezet javítására készül a kormány

Az egyetlen út a fejlődés, de konszenzus és a hosszú távú gondolkodás nélkül Magyarország nem lehet sikeres a jövőben – emelte ki Takács János, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) elnöke a tanács magyar gazdaságról és üzleti környezetről készített 10. éves jelentésének bemutatóján. Veres János megalapozottnak vélte a HEBC kritikáit, de úgy vélte, hogy az elmúlt évek folyamata reményre ad okot. Ugyanakkor kiemelte: a kormány határozott szándéka az üzleti környezet javítása.

MTI Gazdaság

Veres: a PM emelte inflációs prognózisát, a GDP-é maradt

A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy az infláció az idén a tervezettnél magasabb, átlagosan 6,5 százalék lesz, év végén 6 százalékot tesz ki, a GDP az idén, a tervezettnek megfelelően 2,4 százalékkal bővül - mondta Veres János pénzügyminiszter.

Vélemény

Szárnyaló tátrai tigris – bicegő pannon puma

Jó tíz éve rémálmaiban se gondolhatta volna bárki, hogy Szlovákia nemcsak utolér, de leelőz bennünket az uniós pénzügyi versenyfutásban. Pedig mostanra ez történt. A velünk azonos időpontban csatlakozó északi szomszédunk jövőre besorolhat az eurózónába. Ljubljana után immár Pozsony is eldübörög mellettünk. A tátrai tigris szárnyaló ugrásait összevetve a pannon puma vánszorgó bicegésével mindenképpen elkel a szigorú önvizsgálat.

MTI Gazdaság

ICEG EC: jövőre gyorsulhat a növekedés

Az idén a GDP növekedése várhatóan csak a naptári hatásoknak köszönhetően éri el a 2 százalékot - 2008 szökőév -, jövőre azonban már 3,1 százalékra gyorsulhat – áll az ICEG European Center (ICEG EC) kutatóintézet kedden ismertetett prognózisában.

MTI Gazdaság

ICEG EC: a GDP 2,1 százalékkal bővülhet az idén

Az ICEG Európai Központ szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal, jövőre várhatóan 3,2 százalékkal bővülhet, miközben az infláció az idén 6,4 százalék, jövőre pedig éves átlagban 4,4 százalék lehet.