szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kissé erősödött, napi csúcsáról azonban már gyengült a forint pénteken, a budapesti bankközi devizapiacon.

Délután fél ötkor 232,05/20 forintot ért egy euró, szemben a csütörtöki 232,60/70 forinttal. A kereskedők visszafogott forgalomról, és az árfolyam nap közben tapasztalt hullámzásáról számoltak be. Délelőtt rövid idő alatt jelentősen erősödött a forint, napi szélsőértéke 230,70 volt, de később megfordult az irányzat, és fokozatosan veszett el a nyereség java része. Sem az erősödés, sem a gyengülés nem járt azonban a forgalom megugrásával.

A nemzetközi piacokon is megfordult a trend: az euró/dollár keresztárfolyam eleinte emelkedett, 1,5690-ről 1,5750-ig jutott, ám a később - a vártnál kedvezőbb amerikai makroadatok hatására - beindult ellentétes irányzat végpontja 1,5668 lett; délután 1,5683 dollár körül alakult az euró árfolyama.

A dollár/forint is végigjárta ezt az utat: az amerikai deviza árfolyama a csütörtöki 148,25/35 és a reggeli 148,00 forintról kora délután 146,65-ig jutott, majd innen tért vissza 148,00/05 forintra.

Az MNB hivatalos devizajegyzése alapján pénteken a svájci frank 142,16 (csütörtökön 143,08) forint, 100 japán jen pedig 137,41 (csütörtökön 137,92) forint.

Az állampapírok másodpiacán délelőtt kissé csökkenő, délután kissé emelkedő hozamokról számoltak be a megkérdezett kereskedők, akik elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a piac legfontosabb jellemzője az alacsony forgalom, a mérsékelt érdeklődés volt. A stabilabb IRS (kamatcsere) hozamok összességében 2 bázispont körüli emelkedése megfogalmazásuk szerint gyakorlatilag helyben járás. A piaci hatásokra érzékenyebben reagáló kötvényhozamok szintje, ami nap közben komolyabb csökkenést is mutatott, 5-7 bázisponttal "tért ki", délután visszasimult a csütörtöki értékekhez (3 éves 8,8 százalék, 10 éves 7,8 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!