szerző:
hvg.hu

Júliusban idei legmagasabb értékét érte el a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint ez főleg a fogyasztói várakozások javulásának következménye, melyek – bár továbbra is nagyon pesszimisták – két éves csúcsot mutatnak. Júniushoz képest az üzleti várakozások is javultak, de a változás mértéke nem jelentős.

Az üzleti szektoron belül valamennyi ágazat bizalmi indexe emelkedett. Az iparban a mostani emelkedés szerény, s a trend – az európai tendenciáknak megfelelően, de annál kevésbé – romló. Júliusban mind az elmúlt, mind a következő időszak várható termelésének megítélése kissé rosszabb lett júniushoz képest, s a foglalkoztatási szándék is romlott. A rendelésállományról alkotott vélemény kissé javult, de ezen belül az exportrendeléseké kedvezőtlenebb lett. Az ipari bizalmi index emelkedésében a saját termelésű készletek csökkenése játszotta a legfontosabb szerepet. A kapacitáskihasználás és a szerződéssel lefedett időszak viszont javult az előző negyedévhez képest.

Az építőipari bizalmi index, ha lassan is, de hónapok óta emelkedik, s júliusban egy éves csúcsra jutott, miközben még mindig nagyon alacsony. A termelési helyzet megítélése javult, a rendelésállományé viszont határozottan romlott. Erősödött viszont a foglalkoztatási szándék.

A kereskedelmi bizalmi index értéke 2008-ban trendjében emelkedő, s júliusban jelentős ugrással ugyancsak éves csúcsot ért el. Az eladási pozíció megítélése enyhén, a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozások számottevően javultak a megelőző hónaphoz képest, a készletszint megítélése azonban kissé romlott.

A szolgáltatói bizalmi index a júniusi visszaesést követően júliusban ismét kissé emelkedett, de ez nem változtatott a két év óta tapasztalható trend nélküli hullámzáson. Az elmúlt három hónap üzletmenetének megítélése romlott, a következő három hónapban várható forgalomra vonatkozó várakozás nem változott, a foglalkoztatási kilátások viszont javultak az előző hónaphoz képest.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az áprilisi – a feltehetőleg a kormánykoalíció felbomlásával is összefüggő – mélypont óta minden ágazatban és a lakosság körében is folyamatosan javul, de továbbra is a pesszimisták vannak jelentős többségben. Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatói szférában enyhült, a fogyasztók inflációs várakozása pedig nem változott júniushoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008-ban az első kéthavi stagnálást, majd a háromhavi visszaesést követően májusban növekedésnek indult, s júliusban kétéves csúcsra jutott. Ezzel immár kissé kedvezőbb a 2006. júniusi értéknél is, amikor – a 2006. évi választások idején elért csúcsponthoz képest, a várható megszorítások hírére – drámaian zuhant. Júliusban a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére, rövid távú megtakarítási képességére és a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozása egyaránt érezhetően javult. Kedvezőbbek lettek a megélhetési költségekre és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségére vonatkozó vélemények is.

A GKI konjunktúra-index és összetevői, 1996-2008
© GKI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI-prognózis: a tervezettnél is kisebb lehet a hiány

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a belső és külső egyensúly is jelentősen javul, a reálkeresetek az üzleti szférában már emelkednek, ugyanakkor az infláció és kamatszínvonal magas.

MTI Gazdaság

Mást gondol a növekedés esélyéről az MNB és a GKI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint rövid távon bizonytalan a fordulat a gazdaság növekedési ütemének trendjében. A GKI viszont úgy ítéli meg, hogy a 2007-es növekedési "gödörhöz" képest egyértelműen erőteljes gyorsulás várható az idén.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a gazdasági növekedés jelentősen gyorsul

A gazdaság növekedési üteme az idén számottevően gyorsulhat a GKI szerint, ezért a kutatóintézet 3 százalékra emelte idei GDP-növekedési várakozását a márciusi 2,7 százalékról és lényegesen, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatra szóló előrejelzését.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a pesszimista sávból való kitörés még várat magára

Júniusban lényegében nem változott a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az üzleti várakozások kissé romlottak, a fogyasztói várakozások viszont sokat javultak, s két éve nem látott értéket értek el. Ez azonban még nem jelent kitörést a 2006-os megszorítások hírére kialakult nagyon pesszimista sávból – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérésében.

hvg.hu Gazdaság

GKI: pozitív elmozdulás az áprilisi 13 éves mélypontról

Az áprilisi, soha nem látott alacsony szintről májusban határozottan felfelé mozdult a GKI 1996 óta mért konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az áprilisi zuhanás után különösen a magyar gazdaság kilátásainak megítélése javult látványosan az üzleti szektorban, jelezve, hogy az áprilisi pesszimizmus egyik előidézője a felmérés előtt felbomlott koalíció volt – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérésben.

Halálos baleset Balkányban

Halálos baleset Balkányban

Pápalátogatás után gyakrabban húzunk óvszert és kevesebbet szexelünk

Pápalátogatás után gyakrabban húzunk óvszert és kevesebbet szexelünk

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott