szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több személyt ítélt börtönbüntetésre a londoni bíróság receptköteles – és részben hamis – gyógyszerkészítmények engedély nélküli forgalmazása miatt. Az elítéltek által eladott patikaszerek értéke meghaladja a kétmillió angol fontot (közel 600 millió forint).

Pirulák a dobozban. Egyre többször hamis
© sxc.hu
A gyógyszerhamisítás világszerte terjedő, gyors hasznot hozó üzlet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a különböző országokban eladott patikaszereknek mintegy tíz százaléka hamisítvány. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a hamis készítményekben vagy nincs semmi a hatásos gyógyszerből, vagy kiszámíthatatlanul kevés, illetve esetleg veszélyesen sok gyógyszermolekulát tartalmaznak.

Az Egyesült Királyság területén a gyógyszereket és egyéb, egészségügyi termékeket engedélyező hatóság, az MHRA keresi azokat a raktárakat, illetve kereskedőket, akik a legkülönbözőbb országokból becsempészett, egyébként csak receptre kapható szereket értékesítik a szigetországban.

Az európai gyógyszergyártók mind jobban aggódnak a hamis gyógyszerek miatt, ezért kérték a közelmúltban, hogy az Európai Unió területén szigorúan tiltsák meg bármilyen gyógyszer átcsomagolását. A párhuzamos kereskedelmet okolják, azt, amikor a gyógyszert megveszik abban az országban, ahol olcsóbb, aztán átcsomagolva eladják a másik országban, ahol többe kerül. Ez az üzleti technika megkönnyíti a hamisítványok forgalomba kerülését is.

A nemrégiben elítélt Shabbir Hussain és Mohammed Yasser Zaidi az angol fővárosban tartott fenn egy gyógyszerkereskedéssel foglalkozó céget, amelynek telephelye egy kert végében álló pajta volt. Az épületben a legkülönbözőbb, igen drága és csak receptre kiadható gyógyszerek tömegét találták: volt ott mindenféle véralvadásgátló, hormon, vérnyomáscsökkentő és potencianövelő tabletta.

A kémiai elemzés kimutatta, hogy az illegálisan forgalmazott gyógyszerek jó része hamisítvány volt. A készítményeket becsempészték Londonba, ahol címek egész hálózata útján terítették az árut. A dobozokra általában azt írták, hogy a küldemény valamilyen táplálékkiegészítő, mert ezeknek az ellenőrzése nem olyan szigorú.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy gyógyszerész?

A nők ezen a területen jobban keresnek a férfiaknál. Mi a feladatuk a gyógyszrészeknek, és ezért mennyit kapnak havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

MTI Gazdaság

Nem lesz a Richternek lengyel és orosz gyógyszergyártója

Véglegesen meghiúsult a tervezett akvizíció. A Richter Gedeon Nyrt. nem veszi meg a Genefar B.V.-től a lengyel Polpharmát és nem szerzi meg az oroszországi Akrihin gyógyszergyártót sem, miután a tranzakció 2008. július 14-re kitűzött zárására és a részvényjegyzésre a Genefar képviselőinek távolmaradása miatt nem került sor – közölte a Richter a BÉT honlapján.

MTI Plázs

Millió dolláros gyógyszermellékhatás

Egy volt bankár három gyógyszergyárat perel, mert az általuk forgalmazott gyógyszertől olyan játékszenvedélye támadt, hogy éjszakánként nem tudta abbahagyni az internetes szerencsejátékot. A felperes Parkinson-kór miatt szedte az orvosságot, és a kezelést abbahagyva öt hét alatt leszokott a játékról, de addigra már hárommillió dollárt vesztett.

Spanyoloknak adta el az egyiptomi befektető a budapesti műemléképületet

Spanyoloknak adta el az egyiptomi befektető a budapesti műemléképületet

Már 141-en fagytak halálra ezen a télen Magyarországon

Már 141-en fagytak halálra ezen a télen Magyarországon

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért