szerző:
MTI

A kormány elfogadhatatlannak tartja jelenlegi formájában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatójának javaslatát a mezőgazdasági vámok és támogatások, valamint az ipari termékekre vonatkozó vámok leépítésére – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Amennyiben az Európai Unió elfogadja a javaslatot, akkor a magyar vállalkozások jövedelmi pozíciója már az első évben 10 milliárd forintos nagyságrendben romlik, a későbbiekben ez az összeg elérheti a 100 milliárd forintot - magyarázta Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: elsősorban az agráriumban és a járműgyártásban résztvevő magyar vállalkozásokat érintheti kedvezőtlenül a szabályozás megváltozása.

A WTO javaslata aránytalanul nagy, átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést írna elő az EU számára. Az Európai Bizottság elemzése szerint az európai agrártermelők jövedelmei közel 25 százalékkal esnének vissza, az agrár- és élelmiszerszektorban pedig csaknem 500 ezer munkahely kerülne veszélybe - jelezte a pénzügyminiszter.

Veres János elmondta: mint a kormányfőt helyettesítő miniszter, közölte álláspontját az EU Bizottságának elnökével, José Manuel Barrosóval. Budai Bernadett kormányszóvivő az információt kiegészítette azzal, hogy telefonon Gyurcsány Ferenc is beszélt az EU Bizottság vezetőjével, majd Nicolas Sarkozyvel, az EU soros elnökével, nyomatékosítva a magyar álláspontot.

Magyarországon kívül Franciaország, Olaszország és Litvánia számára is elfogadhatatlan a WTO jelenlegi liberalizációs javaslata - nyomatékosította a pénzügyminiszter.

Más témára áttérve Veres János arról beszélt, hogy a központi közigazgatásban az elmúlt 2006-2007-ben a nettó létszám hat százalékkal, azaz 13.600-zal csökkent és a költségvetés nettó megtakarítása 46 milliárd forint volt. A központi adminisztráció átalakításának kettős célja volt: az, hogy javuljon a méretgazdaságosság, illetve alakuljon ki a regionalizáció - tette hozzá. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy amíg 2006-ban 415 önálló közigazgatási szervezet működött, addig 2007 végére a szervezetek száma 176-ra csökkent.

A regionalizáció megvalósult többek között az államkincstárnál, az APEH-nél, az ÁNTSZ-nél, az Országos Mentőszolgálatnál, a nyugdíjbiztosítónál, a közlekedési hatóságoknál – hangsúlyozta Veres János.

Az állami közalapítványok száma is 20 százalékkal csökkent a korábbi 300-ról - egészítette ki a központi adminisztráció reformjával kapcsolatos információt a pénzügyminiszter. A jövő évi adóváltozatásokra vonatkozó újságírói kérdés elől kitért a szaktárca vezetője, mondván: „amiről a múlt héten tárgyaltunk egy zárt megbeszélésen, az a jövő évi gazdasági folyamatok előkészítésének témája volt, amely még nem érett meg a nyilvánosság számára alkalmas közlésre”.

Annyit elárult a pénzügyminiszter, hogy augusztus végére készülnek el a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos elképzelésekkel. Megjegyezte, hogy a magyarországi tanácsadó cégek már ismerhető változtatási javaslatai nehezen emészthetőek, mivel a bevételek csökkenése jóval meghaladja a rendelkezésre álló várható forrásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Külkapcsolati stratégia

Az EU nemzetközi kereskedelmi konfliktusai (USA, Kína, WTO)

Az Európai Unió a nemzetközi kereskedelempolitika hagyományosan egyik maghatározó alakítója és aktív szereplője. E hagyományos szerepe és aktivitása annak ellenére érvényesül, hogy az Unió tagállaminak a kereskedelmét több mint háromnegyed részben az integráción belüli, illetve döntően kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokon alapuló, az EU részvételével működő regionális csoportosulások belső szabályai befolyásolják.

MTI Gazdaság

Lassulásra számít a WTO

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a globális gazdaságban és a nemzetközi kereskedelemben is az eddigi növekedés ütemének lassulására számít az idén a piacok ingadozásainak, illetve a nagyobb makrogazdasági egyensúlyi problémáknak a hatásától. A WTO kedden tette közzé éves jelentését, amiben kockázatosnak minősíti a pénz- és ingatlanpiaci helyzetet.

MTI Világ

Oroszország karnyújtásnyira a WTO-tagságtól

Hanoiban aláírták az Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságának feltételeiről kötött amerikai-orosz megállapodást, s a két elnök, Vlagyimir Putyin és George Bush emellett áttekintette az Észak-Korea és Irán nukleáris törekvéseivel kapcsolatos kérdéseket.

MTI Gazdaság

Oroszország jövőre WTO-tag lesz?

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete megerősítette, hogy őszre megszülethet a két ország megállapodása, amely lehetővé teszi Oroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

Nemzetközi gazdaság

WTO-tárgyalások

Még egy utolsó erőfeszítést tesznek a WTO kudarcba fulladt dohai tárgyalási fordulójának újraélesztésére - jelezte az...

MTI Gazdaság

Ismét WTO-tárgyalásokat kezdtek a kereskedelmi miniszterek

Az Egyesült Államok hajlandóságát fejezte ki a mezőgazdasági támogatások mérséklésére azzal együtt, hogy engedmények nyújtására szólította fel a legnagyobb fejlődő országokat, Indiát, Brazíliát és Kínát. Az évek óta húzódó dohai világkereskedelmi tárgyalási forduló sikeres lezárása érdekében kezdtek Genfben tárgyalásokat a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagországainak kereskedelmi miniszterei.

28 milliós elektromos Audira cserélte benzines Mercedesét Áder

28 milliós elektromos Audira cserélte benzines Mercedesét Áder

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Gödöllőn nyitott éttermet a McDonald’s

Gödöllőn nyitott éttermet a McDonald’s

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején