szerző:
MTI/hvg.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008. augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét - közölte a PSZÁF csütörtökön.

Háttér
A PSZÁF július 25-én kezdeményezte a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyének visszavonását, mert a biztosító július 24-ei rendkívüli közgyűlésén a tagok többsége szavazással elutasította azt, hogy tagdíj-kiegészítéssel, pótbefizetés teljesítésével rendezzék az egyesület helyzetét, s ezáltal megszüntessék a tartalék- és tőkehiányt. A PSZÁF belső vizsgálatot is kezdeményezett, hogy milyen hatósági intézkedések történtek a biztosító csődjének elkerülésére. A PSZÁF felett felügyeleti jogot gyakorló miniszter várja a vizsgálat eredményét.

AAz engedély visszavonásával 2008. augusztus 16-án nulla órától a MÁV ÁBE biztosítónál lévő autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) jogviszonya megszűnik. Ugyanakkor a biztosítottaknak már csütörtöktől lehetőségük van más biztosítónál kfgb szerződést kötni, a szerződéskötést követően az új biztosító vállal fedezetet az esetleges károkra. Azoknak viszont, akik augusztus 15-ig nem szerződnek újra, a kárt maguknak kell megfizetniük a károsultnak, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségének a kártalanítási számlájára.

A biztosítottaknak az új szerződés megkötéséhez nem kell felkeresniük a MÁV ÁBE irodáját, csak az új, választott biztosítót - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője. Az engedély visszavonása a kgfb mellett az egyéb biztosítási ágazatokra, többek között casco- és lakásbiztosításra is kiterjed, de a jogszabály szerint a kgfb kifizetéseket az egyéb ágazatok kárkifizetése elé kell helyezni.

A PSZÁF a  MÁV ÁBE tevékenységi engedélyét az egyesülteti tagok és a 3,6 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező járműtulajdonos biztonságának szavatolása miatt vonta vissza - indokolta a döntést a tőkepiaci felügyelet. A PSZÁF közleménye szerint a MÁV ÁBE valamennyi egyesületi tag (biztosított) számára postán küld tájékoztatást az átszerződéssel kapcsolatos technikai tudnivalókról, és a biztosítottak külön postai küldeményben kapják meg a kártörténetüket.

Azok, akik a harmadik negyedévre befizetik a kgfb díjat a MÁV ÁBE biztosítónak, azok a bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek az új biztosítóhoz, míg a málusz fokozatúak besorolása megmarad. Akik a harmadik negyedévi díjat nem fizetik be, a választott biztosítójuknál A00-as besorolást kapnak. A PSZÁF felhívja a figyelmet arra, hogy a választott biztosító a saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen fogja kérni az elmaradt díjat.

A PSZÁF közleménye szerint a MÁV ÁBE az augusztus 16. és szeptember 30. közötti, általa meg nem szolgált időszakra a díjat visszafizeti - az alapszabály előírásainak megfelelően - a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően. A korábbi tájékoztatás szerint az egyesületnél az eddigi kilenc milliárd forintnyi mintegy 10 ezer függő kár felére van fedezet.

A PSZÁF közleménye szerint az eddig okozott károk és a meglévő kötelezettségek kielégítésének sorrendje az alábbiak szerint alakul.

1. járadékfizetési kötelezettségek
2. természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk;
3. nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai)
4. természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk;
5. nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk;
6. egyéb kárkifizetések.

Binder István korábban arra hívta fel a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezőket, hogy fizessék be az esedékes díjat, mert ellenkező esetben komoly szankciókra számíthatnak. A gépkocsik kötelező felelősségbiztosítását ugyanis jogszabály írja elő. A szerződés azzal nem szűnik meg, ha a díjat nem fizetik be - magyarázta a szóvivő. Más biztosítótársasághoz átszerződni is csak akkor lehet, ha az előző biztosítónál a díjfizetés rendezett. Akinek nincs kötelező felelősségbiztosítása, vagy a közúti ellenőrzés során nem tudja igazolni a kgfb meglétét, azzal szemben az ellenőrzést végző rendőr eljárhat, rosszabb esetben a jogosítványát is bevonhatja. Baleset okozása esetén pedig - a kgfb hiányában - a kár száz százalékát a kárt okozónak kell megfizetnie.

A Netrisk.hu biztosítási portálon már mától megköthetik új kötelező biztosításukat a MÁV Biztosító Egyesület ügyfelei – áll a társaság közleményében. A Netrisk.hu augusztus 15-éig gyorsított eljárásban intézi az átszerződéseket. A társaság több mint 250 ezer ügyfeléből jelenleg 54 ezren rendelkeznek a MÁV Biztosítónál érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: mindenki fizesse be a MÁV ÁBE biztosítási díját

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra figyelmezteti a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezőket, hogy fizessék be az esedékes díjat, mert ellenkező esetben komoly szankciókra számíthatnak - mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Új kihívások egy átalakuló piacon: mit hoz a jövő?

Új kihívások egy átalakuló piacon: mit hoz a jövő?

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Az UEFA rossz adatok alapján arra jutott, a Felcsút Európa 20, legtöbb nyereséget termelő csapatainak egyike

Az UEFA rossz adatok alapján arra jutott, a Felcsút Európa 20, legtöbb nyereséget termelő csapatainak egyike

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

Levették Pokorni nyilas nagyapjának nevét a XII. kerületi turulszoborról

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről