szerző:
hvg.hu

Májusban a romló európai konjunktúra következtében az ipari export és ezzel a termelés jelentősen lelassult, ugyanakkor a belföldi piacra termelő ágazatok visszaesése – a keresletcsökkenés lefékeződésének hatására – egyre kisebb – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

2008 első öt hónapjában az ipari termelés 6,9 százalékkal bővült, az építőipar teljesítménye 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelemben az áruexport dinamikája továbbra is meghaladta az importét, az öthavi külkereskedelmi mérleg 400 millió eurós többletet mutat. A foglalkoztatottak száma csökkent, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta az év elejinél kedvezőbb, de az egy évvel korábbinál magasabb. A kiskereskedelmi forgalom eddig 2,1 százalékkal mérséklődött.

Az év egészében a jó mezőgazdasági termésnek is köszönhetően 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlagkeresete 2008 első öt hónapjában 195 700 forint, nettó átlagkeresete 120 500 forint volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 7,9, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez utóbbin belül a versenyszférában 8,9 százalékos, a költségvetési intézményekben pedig 4,1 százalékos nettó keresetnövekedés következett be. Ez utóbbiban a 13. havi fizetések változó kifizetési rendje is tükröződik. Végeredményben a nemzetgazdaság egészében 2008 elején a reálkeresetek hónapról hónapra egyre mérsékeltebb ütemben csökkentek, az első öt hónap átlagában pedig már 0,3 százalékos növekedés következett be. Ez a versenyszektorban 2 százalék körüli bővülést, a költségvetésiben 2,5 százalék körüli csökkenést jelentett. Az év egészében a versenyszektorban 2 százalék körüli, a költségvetési szférában stagnáló reálkeresetre lehet számítani.

2008 júniusában az árak az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek, a tizenkét havi index 7-ről 6,7 százalékra csökkent. Az élelmiszereknél vegyes volt az áralakulás. Míg a húskészítmények ára egy hónap alatt 3,3 százalékkal emelkedett, addig a zöldségek, gyümölcsök ára 7,3 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszerek ára így összességében 0,4 százalékkal csökkent. A ruházati és fogyasztási cikkek ára kissé mérséklődött. Az üzemanyagárak további 2 százalékkal emelkedtek. A drágulás a termékek egyre szélesebb körét érinti. A maginflációs mutató a teljes indextől elmaradó mértékben, a májusi 5,9 százalékról 5,8-re mérséklődött, ami csak lassú árcsökkenést vetít előre. 2008 átlagában 6,5 százalékos, az év végén 5,5 százalék körüli áremelkedés várható. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban 10 százalék fölötti ütemben emelkedik.

A forint árfolyama júliusban ugrásszerűen erősödött. Az erősödést főleg a magas jegybanki alapkamat illetve állampapírpiaci kamatszint magyarázza, de szerepet játszhatott benne spekulációs megfontolás, a régió kedvezőbb nemzetközi pénzügyi megítélése, s a javuló külső és belső egyensúly is. Az év során a jelenlegihez képest tendenciájában a forint némi gyengülése várható. Ősszel bizonytalanságot és akár jelentősebb gyengülést is okozhat, ha a kisebbségi kormány nehezen tudja a 2009-es költségvetést előkészíteni. Ebben az esetben a költségvetés elfogadása visszaerősödést hozhat, míg a költségvetés elfogadásának esetleges meghiúsulása további gyengüléshez vezethet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI: javultak a fogyasztói várakozások

Júliusban idei legmagasabb értékét érte el a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint ez főleg a fogyasztói várakozások javulásának következménye, melyek – bár továbbra is nagyon pesszimisták – két éves csúcsot mutatnak. Júniushoz képest az üzleti várakozások is javultak, de a változás mértéke nem jelentős.

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

Hasznos új funkció jön Androidra, már videó is van róla, hogyan működik

Hasznos új funkció jön Androidra, már videó is van róla, hogyan működik

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra

Jogsértő módon hagyta jóvá a GVH a kormányzati médiagólem létrejöttét

Jogsértő módon hagyta jóvá a GVH a kormányzati médiagólem létrejöttét

Szomorkás kedd vár ránk

Szomorkás kedd vár ránk