szerző:
MTI

A Richter Gedeon Nyrt. 2008 első félévében nem konszolidáltan 86,676 milliárd forint árbevételt ért el, ami 2,5 százalékkal magasabb az előző év első félévinél, adózott nyeresége 32,8 százalékkal 11,149 milliárd forintra csökkent - közölte a társaság a nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerinti gyorsjelentésben kedden. A cég Magyarországon kívül mindenütt növekedésre számít.

Konszolidáltan a társaság árbevétele 3,2 százalékkal 114,834 milliárd forintra nőtt, a csoport mérleg szerinti nyeresége 29,2 százalékkal 13,134 milliárd forintra csökkent az első hat hónapban.

Üzemi nyeresége 2,5 százalékkal 19,278 milliárd forintra emelkedett, míg pénzügyi szinten 4,769 milliárd forint vesztesége keletkezett, szemben az egy évvel korábban ezen a soron elszámolt 898 millió forintos pozitív eredménnyel. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 705 forint volt az első hat hónapban, míg egy évvel korábban 995 forintot ért el.

Külön a második negyedévben a konszolidált árbevétel 57,808 milliárd forint volt, 4 százalékkal alacsonyabb, mint a bázisidőszakban, a mérleg szerinti eredmény 2,913 milliárd forintot tett ki, ami 72,4 százalékos visszaesés 2007 második negyedévéhez képest.

A negyedéves profit jelentősen elmarad a portfolio.hu által készített 6,01 milliárd forintos elemzői konszenzustól.

A Richter Gedeon Nyrt. Magyarország kivételével minden piacán növekedésre számít az idén. A FÁK-országokban dollárban 15 százalék fölötti növekedés várható, ezen belül az euró elszámolású oroszországi piacon közel 10 százalék lehet az árbevétel növekedése 2008-ban - mondta Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió országaiban 10 százalékos euróban mért bővülést vár a Richter, és az amerikai piacon, ahol a társaság korábban csökkenést prognosztizált, az előző évi forgalom megismétlését remélik.

A hazai piacon 10 százalékos forgalomcsökkenést jelzett előre a vezérigazgató.

Bogsch Erik a belföldi forgalom csökkenését a magyar gazdaság problémáival, és a kedvezőtlen iparági környezettel magyarázta, hozzátéve, hogy az erős forint is rontja a magyarországi eredményeket. Hangsúlyozta, hogy emiatt a cég tovább csökkenti beruházásait, amelyek értéke az idén 14 milliárd forintra csökken a tavalyi 17 milliárd forintról, és jövőre még alacsonyabb lehet. Belátható időn belül a Richter egyetlen jelentős beruházása a biotechnológiai üzem Debrecenben, ez a fenti összegen kívül további 2 milliárd forintos kiadást jelent az idén. Más téren is, például a marketing területén további költségcsökkentésekre kényszerül a cég, továbbá megválik 200 szerződéses dolgozójától.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a magyarországi árbevétel ugyanakkor egyre kisebb hányadot képvisel a cég összárbevételében, aránya az idén az első félévben 13 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 22 százalékról.

A gyógyszergyár első féléves teljesítményét Bogsch Erik úgy összegezte, hogy jó üzleti eredményt, de rendkívül rossz pénzügyi eredményt ért el a vállalat. A konszolidált szinten 4,769 milliárd forintos negatív pénzügyi eredményt legnagyobb részt olyan nem realizált tételek okozták, amelyek a kintlévőségek, illetve a devizabetétek fordulónapi átértékeléséből adódnak. Az erős forint értelemszerűen rontotta ezt az eredményt, a nem realizált tételek összesen mintegy 5,6 milliárd forint negatívumot jelentettek. A Richternek nincsenek határidős üzletei az árfolyamváltozás fedezésére.

Bogsch Erik megjegyezte, hogy amennyiben a forint árfolyama a jelenlegi szinten marad, úgy az éves szinten 5 milliárd forintos üzemi eredmény csökkenést jelent a Richter számára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nem lesz a Richternek lengyel és orosz gyógyszergyártója

Véglegesen meghiúsult a tervezett akvizíció. A Richter Gedeon Nyrt. nem veszi meg a Genefar B.V.-től a lengyel Polpharmát és nem szerzi meg az oroszországi Akrihin gyógyszergyártót sem, miután a tranzakció 2008. július 14-re kitűzött zárására és a részvényjegyzésre a Genefar képviselőinek távolmaradása miatt nem került sor – közölte a Richter a BÉT honlapján.

Cégvilág

Terjeszkedik a Richter.

A Budapesti Értéktőzsdén szereplő, 2008. március végén 316,6 milliárd forint saját tőkéjű Richter Gedeon Nyrt.

MTI Gazdaság

A Richter szinte teljesen bekebelezte a lengyel GZF Polfát

A Richter Gedeon Nyrt. további 29,6 százaléknyi üzletrész megvásárlásával 99,8 százalékos tulajdonosa lett a lengyel Grodziskie Zaklady Farmaceutyczne POLFA (GZF Polfa) gyógyszergyártó cégnek – jelentette be a Richter Gedeon a BÉT honlapján csütörtökön.

Radar360: nem fizet a Fidesz szegregált romáknak, jogsértő volt az M1 híradó

Radar360: nem fizet a Fidesz szegregált romáknak, jogsértő volt az M1 híradó

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

336 forint egy euró

336 forint egy euró

Tovább dagad Palkovics minisztériuma

Tovább dagad Palkovics minisztériuma

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest

Úgy néz ki, megússza a szemétkáoszt Budapest