szerző:
MTI

Az idén január-májusban a külkereskedelmi mérleg 368 millió euró (93 milliárd forint) aktívumot mutatott, ez 671 millió euró (169 milliárd forint) javulás a 2007 január-májusi 303 millió euró (76 milliárd forint) passzívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden a külkereskedelmi termékforgalom január-májusi részletes adatait.

A korábban közölt előzetes adatok szerint az idén január-májusban a külkereskedelmi mérleg 388 millió euró (98 milliárd forint) aktívumot mutatott. A KSH adatai szerint január-májusban a kivitel volumene 11, a behozatalé 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Májusban a külkereskedelmi egyenleg 27,5 millió euró (4,7 milliárd forint) többletet mutatott, szemben a tavaly májusi 44,1 millió euró (9,9 milliárd forint) hiánnyal. Az idén májusban a kivitel 2 százalékkal, a behozatal 4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az idén az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a forgalom forintban mért árszínvonala exportban 1,5, importban 2,4 százalékkal emelkedett, a cserearány 0,9 százalékkal romlott.

A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest - a májusi erősödés ellenére - összességében lényegében nem változott: az euróval szemben a forint mintegy 2 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 11 százalékkal felértékelődött.

Az idén január-májusban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene – a májusi lassuló bővülés ellenére – 13, illetve 14 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A gépipari kivitel mintegy 20 százalékát adó közútijármű-export azonban az átlagnál kisebb mértékben, 12 százalékkal, az import pedig az átlag fölött, 16 százalékkal nőtt.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene az első öt hónapban – az export májusi stagnálása, valamint az import 2 százalékos csökkenése ellenére – 9, illetve 5 százalékkal emelkedett.

A forintérték adatokat tekintve az export főbb húzótermékei közül az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti cikkek, a vas és acél, valamint a gumigyártmányok kivitele, mely utóbbi értéke megközelítette a 100 milliárd forintot.

Az idén májusban az energiahordozók behozatalának volumene 8 százalékkal emelkedett, míg a kivitelé 59 százalékkal volt több, mint 2007-ben. Az első öt hónapban az energiahordozók importvolumene 12, az exporté 36 százalékkal bővült. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek behozatalának volumene 12 százalékkal emelkedett, míg exportvolumene 38 százalékkal volt több, mint a megelőző évben. A gázbehozatal volumene 2008 első öt hónapjában 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül májusban a gázimportvolumen az előző év azonos szintjén maradt.

Az első öt hónapban az energiahordozók behozatala 947,3 milliárd forint, kivitele 293,2 milliárd forintot volt. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek behozatala 483,7 milliárd, kivitele 189,6 milliárd forintot, a gázimport 351,3 milliárd forintot, a gázexport 20,7 milliárd forintot tett ki.

Az idén január-májusban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8 százalékkal csökkent, az importé 6 százalékkal emelkedett, míg a forgalom értéke - az élelmiszerek kiviteli, illetve behozatali árszintjének jelentős, 23, illetve 12 százalékos emelkedése mellett – 12, illetve 19 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2008. január-májusban 9, az onnan érkező behozatalé 5 százalékkal nőtt, ezen belül májusban az export volumene 4 százalékkal emelkedett, míg az importé 2 százalékkal csökkent. Az egyenleg továbbra is javulást mutat: az aktívum 2008. január-májusban 260 milliárd forinttal, 780 milliárdra emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg az idén január-áprilisban 341 millió euró (88 milliárd forint) aktívummal zárt, ami 648 millió euró (166 milliárd forint) javulás a 2007. január-áprilisi 307 millió euró (78 milliárd forint) passzívumhoz képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Külkereskedelem: két hónap alatt 78 millió euró aktívum

A külkereskedelmi mérleg 77,5 millió euró, 24,1 milliárd forint aktívumot mutatott január-februárban, ami az egyenlegben 347,6 millió eurós, 91,9 milliárd forintos javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatokat kedden. A korábban közölt előzetes adatok 69,8 millió eurós aktívumot mutattak.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: január-májusban 388 millió euró aktívum

Az idén január-májusban a külkereskedelmi mérleg 388 millió euró (98 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 675 millió eurós (170 milliárd forintos) javulását jelenti a 2007 január-májusi 287 millió euró (72 milliárd forint) passzívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: 74 milliárdos aktívum az első negyedévben

Az idén az első negyedévben a külkereskedelmi mérleg 74 milliárd forint (276 millió euró) aktívumot mutatott, ez 113 milliárd forintos, 428 millió eurós javulás a 2007. január-márciusi 39 milliárd forint (152 millió euró) passzívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Hulk és Luke Skywalker is megmutatta, hogy néz ki az Instán és a Tinderen

Hulk és Luke Skywalker is megmutatta, hogy néz ki az Instán és a Tinderen

Mostantól bárki képes lehet "betanítani" a Boston Dynamics robotkutyáját

Mostantól bárki képes lehet "betanítani" a Boston Dynamics robotkutyáját

Az autó elütötte, a busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből

Az autó elütötte, a busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből