szerző:
MTI

Az Európai Unió rendelete szerint szombattól az európai mobilszolgáltatóknak ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat: a három magyar szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy 10 százalékkal csökkenti a roamingköltségeket.

Tarifákról és az ERG adatairól
A felhasználók az aktuális uniós és unión kívüli roamingtarifákról az NHH oldalán tájékozódhatnak, az ERG tevékenységéről pedig a szervezet honlapján tájékozódhatnak.
Az unió területén barangolva a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 forintba kerülhet - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás pedig legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként, a nagykereskedelmi ár pedig legfeljebb 28 eurócent lehet.

Vagyis az EU országokban tartózkodva a magyar felhasználóknak a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 forint, helyett legfeljebb 60,90 forintot, míg az unió területére irányuló hívásért 144 forint helyett 127,40 forintot kell fizetniük percenként. A most életbe lépő tarifákat az Európai Unió hivatalos lapjában 2008. július 30-án közzétett referencia átváltási árfolyam - 1 euró/230,76 forint - alapján kellett meghatározni.

Tavly nyáron, az első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal mérsékelte az unión belül a roamingolás költségeit.

A rendelet életbelépésével csökkentek az árak, kiszámíthatóvá és áttekinthetővé váltak a külföldi mobiltelefon használat költségei. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak.

Az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (ERG) adatai szerint 2008 első negyedévében a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan bruttó 87 forintba, nettó 30 eurócentbe került egy SMS küldése. Az uniós átlag ugyanekkor 28,5 eurócent volt: az ERG álláspontja szerint az SMS küldés szabályozott kiskereskedelmi ára legfeljebb nettó 11-15 eurócent között lehetne.

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adat-roaming tarifája az ERG adatai szerint 2008 első negyedévében az unióban megabite-onként átlagosan 3,6 euró volt, míg a magyar szolgáltatók átlagosan nettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1.713 forintot számláztak ennyi adatért. A hatóságok elvárják a szolgáltatóktól, hogy az árakat csökkentsék és tegyék átláthatóvá a számlázást.

A közlemény szerint a szolgáltatók továbbra sem számolhatnak fel külön díjat a díjszabások közötti váltásért, az eurotarifába történő átsorolásért, valamint kötelesek az ügyfeleket bármely uniós tagállamba való belépéskor ingyenes SMS-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Ki fizeti a gyanútlan roamingolót?

A gyanútlanul roamingolónak adott igazat egy bécsi kerületi bíróság az első olyan perben, amelyet telefontársaság indított a számla kiegyenlítésének megtagadásáért.

MTI Gazdaság

Adat roaming: irreálisan magas díjak

A telekommunikációs tanácsadással foglalkozó SciamuS Kft. szerint akár 37 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért.

MTI Tech

Megrokkant a roaming Európában

Fennakadások voltak a nemzetközi mobiltelefonálásban hétfőn és kedd reggel egy németországi vezeték átvágása miatt.

MTI Gazdaság

Felére csökkenhet a roaming sms díja

Akár egy éven belül a felére csökkenhet az EU-ban a roaming - a másik országba küldött - sms-ek díja, miután szabályozzák a kis- és nagykereskedelmi árakat.

MTI Gazdaság

Kóka: augusztustól lehet olcsóbb a roaming

Az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után (barangolás vagy roaming) legkorábban augusztus elején csökkenek a díjak a jelenlegi ár felére-harmadára az EU illetékes miniszteri tanácsának csütörtöki döntése alapján - mondta Kóka János.

Hét nap

Olcsóbb adatroaming

Az Európai Bizottság nyomására csökkennek az EU-ban a határokon átnyúló mobiltelefonos internetezés és e-mailezés...

MTI Tech

Csak az utószezonra várható a roamingdíjcsökkentés

Noha a hírközlésért felelős miniszter sürgette a korábbinál jóval olcsóbb eurótarifák hazai bevezetését, ezen a nyáron mégsem kerül kevesebbe a magyar mobilok külföldi használata: az egységes európai barangolási, azaz roamingdíjakat ugyanis a T-Mobile és a Pannon csak augusztus 29-étől alkalmazza, a Vodafone pedig kedden közli, kíván-e változtatni meglévő kedvezményes tarifáin - olvasható a Népszava hétfői számában.

Természetközeli készházakat kínál egy japán cég

Természetközeli készházakat kínál egy japán cég

Budai Gyula a Borkai-ügyről: Ez nem izgalmas

Budai Gyula a Borkai-ügyről: Ez nem izgalmas

Biobankot nyitnak Szegeden

Biobankot nyitnak Szegeden

Állami támogatással állítják helyre a károkat a Baráthegyi Majorságban

Állami támogatással állítják helyre a károkat a Baráthegyi Majorságban

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa