szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az E.ON Földgáz Trade, a magyarországi földgáz-nagykereskedő október 1-jétől drágábban szerzi be a földgázt a Gazpromtól, de hogy mennyivel, az üzleti titok, ezért Kutas István, az E.ON Földgáz Trade szóvivője nem kommentálta a Világgazdaság értesülését az ezer köbméterenkénti 560 dolláros árról.

A szóvivő elmondta, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú szerződésben rögzített árképlet alapján számítják az árat. A földgáz ára a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az olaj árához igazodik. Az import ár alapja az olaj előző kilenc havi jegyzési ára – magyarázta Kutas István. Az olaj árának csökkenése legkorábban a jövő év elején érvényesülhet, de a várakozások szerint emiatt a gáz ára nem csökken, legfeljebb az emelkedés üteme mérséklődik.

Kutas István annyit elárult, hogy míg a harmadik negyedévben 94 dolláros olajárral kalkuláltak, addig a negyedik negyedévben már 112 dollárral. A Gazprom nemrégiben közölte, hogy a még 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró hosszú távú kereskedelmi megállapodás alapján állapítják meg a földgáz árát, mégpedig "ship-or-pay", azaz "szállíts vagy fizess" módon. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

Az árképletben a gáz árát egy nem részletezett összetételű olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, így az árváltoztatásra egyoldalúan nincs lehetőség. A Gazprom magyarázata szerint a magyar import árképzés nem tartalmaz olyan különleges rendelkezést, ami az iparág által elfogadott árképzési mechanizmusoktól eltérne.

A magyarországi évi mintegy 14 milliárd köbméteres földgáz felhasználás forrása mintegy 85 százalékban a Gazprom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az 500 dolláros orosz földgázár még nem tükröződik idehaza

Az október 1-jétől, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévő hosszú távú szerződés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát – mondta el Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetője.

MTI Gazdaság

Mégis kisebb lesz a gázáremelés mértéke

Az október elsejétől életbe lépő gázáremelés a lakosságnál 6,5, a nem lakossági fogyasztóknak 9,4 százalékos lesz - írja legfrissebb értesülése alapján a Népszabadság. A lap csütörtöki számában még 9,8 és 12 százalékos emelésről írt.

MTI Gazdaság

Gázáremelés: a kormány árfelülvizsgálatot kér

A kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér annak érdekében, hogy derüljön ki világosan, vajon tényleg csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a gázipari cégek a fogyasztóknak - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő a gázáremelés mértékének bejelentését követően.

MTI Gazdaság

Putyin rubelt kérne a külföldiektől az olajért és földgázért

Az orosz kőolaj és földgáz külföldi vásárlóinak a jövőben dollár helyett rubelben kellene fizetniük, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Szocsiban egy befektetői konferencián. Az Itar-TASZSZ beszámolója szerint az átállás fokozatosan következne be.

MTI Gazdaság

Az E.ON Földgáz az állammal egyezkedne 30 milliárdos veszteségéről

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. reményei szerint akár a héten megkezdhetik a tárgyalásokat a földgáz importárának korrekciójáról, és a felhalmozott 30 milliárd forint körüli veszteségről az energiaügyi tárcával, illetve a Magyar Energia Hivatallal – közölte Tóth András, az E.ON Földgáz Zrt. szabályozási vezetője.

MTI Gazdaság

A Gazprom 500 dollárra emeli a földgáz árát

Az Európába szállított orosz földgáz átlagos ára október 1-től 500 dollár lesz 1000 köbméterenként – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának helyettes elnöke újságírók előtt.

MTI Gazdaság

Jelentősen drágul a gáz Bulgáriában

Az illetékes bolgár állami hatóság 29 százalékos drágítást fogadna el a bulgáriai gáz árában, azaz kedvezőbbet az ország vezető ellátó vállalata, a Bulgargaz által kért 36 százaléknál, de az ország iparszövetségének vezetője az előbbi áremelést is rendkívül veszélyesnek tartja.

MTI Gazdaság

6,55 százalékos gázármelés októbertől

A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek október 1-jén - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban