szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Die Presse a teljes címlapját a szerinte összeomlás előtt álló magyar gazdaság gondjainak szenteli. A tekintélyes osztrák napilap úgy véli, régiónkban Magyarországon a legkiélezettebb a helyzet. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonban azt nyilatkozta: az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége gyakorlatilag nulla. Gazdaságunk sebezhető ugyan, de nemzetközi szervezetek vigyáznak ránk.

„Évek óta viaskodik a magyar kormány a hatalmas államadóssággal – így az újság –, amelynek összege tavaly 62 milliárd euró volt. Ez ugyan nem sokkal nagyobb az osztrák állami tartozásnál, a belföldi össztermékhez viszonyítva, de egyik közép-európai ország sem úszik ennyire az adósságban. Még ez sem lenne baj, ha Magyarország államkötvények kibocsátásával friss pénzt tudna előteremteni. De az eladósodott Magyarország iránti bizalom néhány napja erősen megcsappant, az államkötvénypiac teljesen összeomlott. Beugrott hát segíteni az Európai Központi Bank (EKB), amely rövid távra 5 milliárd eurót pumpál a magyar gazdaságba.” Az esetleges államcsőd kivédéséhez ez az összeg a Die Presse szerint kevés, a forint csütörtöki javulásához azonban elegendőnek bizonyult.

„Az év végéig újabb államkötvények nélkül is a víz fölött tudja magát Magyarország tartani – idézi a bécsi újság Richter Sándort, a bécsi nemzetközi összehasonlító intézet, a WIIW szakértőjét –, de ha addig nem bukkan fel új vevő, akkor az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös segélycsomagjára lesz szükség.”

Vannak megfigyelők, akik az eseményekben csak a piac túlzott reakcióját látják, a budapesti kormány azonban lázasan munkálkodik egy mentőcsomag összeállításán. A szombati nemzeti csúcs előtt teljes a tanácstalanság, a kormányfő drámai takarékossági intézkedéseket hozna, amit viszont az ellenzék nem akar elfogadni. Mindenki a másik felet hibáztatja amiatt, hogy nem képesek egységes álláspont kialakítására.

De ha az EKB az IMF ki is segíti Magyarországot, ahogyan az várható, a gazdaság növekedése akkor sem lesz sokkal több a nullánál a következő néhány évben. A nyugat-európai kereslet visszaesik, ami gyengíti az exportorientált ország iparát. A szükséges beruházásokhoz pedig hiányoznak a hitelek. S ami még külön rossz: a hitelek 56 százaléka nem forintalapú. Márpedig ha a forint tovább gyengül, akkor sokan, akik devizahitelt vettek fel, súlyos helyzetbe kerülnek, ez pedig a magyar bankpiac jelentős hányadát ellenőrző osztrák bankokat is érintené.

Magyarországon a legkiélezettebb a helyzet – konstatálja a Die Presse –, de nem tudni, hogy nem követi-e öt a többi kelet-európai ország. Szerbia és Ukrajna már érintkezésbe lépett az IMF-fel.

Az osztrák lap latolgatásához képest Simor András jegybankelnök tegnap este az MTV1-en arról beszélt, hogy Magyarországon az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége gyakorlatilag nulla. Ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt néhány évben a magyar gazdaság sokat erősödött, sebezhetősége ugyan még mindig nagy, de csökkent és olyan intézmények állnak mögötte, mint az Európai Bizottság, az EKB vagy az IMF.

A kormány adómódosítási javaslatainak visszavonásával össszefüggésben azt mondta: továbbra is fontosnak tartja az adócsökkentést, ha az a kiadások mérséklésével párosul, de elsőként a gazdaság, a pénzügyi helyzet stabilitásának megőrzése a feladat, ezt követően kerülhet ismét napirendre az adócsökkentés kérdése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Leminősíthetik az OTP-t

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank "BBB plusz" hosszú távú és "A-2" rövid lejáratú besorolását.

MTI Gazdaság

Saját részvényeket vett az OTP

Az OTP Bank Nyrt. a 2008. május 30-án bejelentett program keretében szerdán a Budapesti Értéktőzsdén 45 ezer darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3865 forint/darab átlagáron – közölte a bank a tőzsde honlapján.

Itthon

Medián: pánik nincs, válsághangulat van

Pánikról nincs szó, de válsághangulat van - ez áll a Medián által a Népszabadság felkérésére végzett fölmérésben, amely szerint a nemzeti csúcs összehívásával lényegében az ellenzéki szavazók is egyetértenek.

MTI Gazdaság

Veres: az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent – közölte Veres János pénzügyminiszter.

Gazdaság

Nyers Rezső a Commerzbank elemzői vakságát ostorozza

Formálisan nehéz vitatni a Commerzbank elemzésének egy-egy elemét, alapjaiban az egész mégis hamis; tipikus esete annak, amikor valaki "nem látja a fától az erdőt" – mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára, a hitelintézet szerdán publikált elemzésére reagálva.

hvg.hu Gazdaság

Mit lép a kormány a hitelválságra?

Az elmúlt pár napban csak kapkodhatták a fejüket a pénzpiac résztvevői és elemzői, ahogy napról napra ellentétes irányú folyamatok hozták vissza, majd veszejtették el a reményt – írja Kutasi Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, az ICEG European Center külső munkatársa.

MTI Gazdaság

Megint nagyot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,27 pontos csökkenéssel, 13 824,83 ponton nyitott csütörtökön.

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemezők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

hvg.hu Gazdaság

Felolvasztja az állampapírpiacot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az elsődleges forgalmazók megállapodást kötöttek a forint állampapírpiaci szerepvállalásukról – jelentette be az MNB. A cél a befagyott állampapírpiac felolvasztása.

MTI Gazdaság

Kissé erősödött a forint

Jelentősen ingadozott a forint árfolyama csütörtökön a bankközi piacon, zárásra kissé erősebb pozícióba került a szerda délutáni szintjénél.

MTI Gazdaság

Forintért kínál eurót a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki együttműködési megállapodása alapján a jegybank új eurólikviditást nyújtó O/N FX-swap rendelkezésre állást vezet be október 16-tól visszavonásig, melynek keretében az MNB partnerei minden kereskedési napon előre meghatározott áron helyezhetnek el forintot a jegybanknál euróért cserébe, FX-swap ügyletek keretében.

MTI Gazdaság

Veres: kisebb lesz a hiány a tervezettnél és a vártnál is

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 104 milliárd forintos megtakarítást jelent - mondta Veres János pénzügyminiszter.

Vélemény

Raiffeisen vezér megnyugtatja a betéteseket

„ Szeretném a Raiffesisen bank valamennyi betétesét megnyugtatni, Közép-és Kelet Európában, megtakarításaik abszolút biztonságban vannak. Bankunk 120 éves fennállása alatt egyetlen betétes sem volt, akit akár egy fillérrel megkárosítottunk volna” – jelentette ki Herbert Stepic a Raiffeisen International Bank-Holding vezérigazgatója, egyben a Raiffeisen Zentralbank Österreich vezérigazgató-helyettese.