szerző:
MTI

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe, amely az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készül - hangzott el a legújabb felmérést bemutató sajtótájékoztatón.

Ennél alacsonyabb - mínusz 22,6 pont - csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust.

Borsi László, az Ingatlan és Befektetés lapot is tulajdonló Lakásvásár Médiacsoport elnöke szintén a hitelszűkét nevezte a legfontosabb problémának, mivel a fejlesztő és a vevő is "abból él". A kilábaláshoz tehát a hitelcsapoknak kell megnyílniuk - mondta.

A kormányfő által hétfőn bejelentett 20-ról 23 százalékra történő áfaemelés érzékenyen érinti a lakásépítést - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a többletet biztosan nem lehet érvényesíteni az árban. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben, vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. Múlt év októberében még 3-6,5 százalék között szóródott az áremelkedés várható mértéke. A használt lakások piacán az új lakásokéval egyező áremelkedés várható. Amúgy az ingatlan részpiacok közül a lakás-index áll a legmélyebben mínusz 45 ponttal. Ennél mélyebben csak 2005 júliusában volt, közel mínusz 55 ponttal.

Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik - általában külföldi befektetők - inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke.

Az elnök szólt arról is, hogy míg Budapesten 2007-ben 98 új projektben több mint 8 ezer lakás épült, addig tavaly 60 projektben 3818 lakás. A negyedik negyedévben 398 lakás építése kezdődött mindössze, ez egy évvel korábban két közepes projektnek felelt meg - mondta Hunyady Attila.

Múlt év végén - az egy évvel korábbihoz képest - mintegy 800-zal kevesebb, 8500 új lakást kínáltak a fejlesztők. A készleten lévő - már kész, de még el nem adott - lakások száma 1500-ról 2300-ra emelkedett. Ennek oka - a kereslet csökkenése mellett - az, hogy a vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik, nem szívesen vásárolnak tervezőasztalról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

Vállalkozás

Ingatlanadó: ahogy Vámosi-Nagy látja

A magyar adórendszer elvonásának mértéke európai szinten átlagos, a frissen csatlakozó országokhoz viszonyítva viszont magas. Ez versenyképességi szempontból nyilvánvaló hátrány.

MTI Itthon

Gyurcsány nem politizált a beszédében, de jó ez neki?

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika, talán mert a kormányfő azt szeretné elérni, hogy a Fidesz is előálljon egy válságkezelő programmal. Politikai elemzők kommentálják Gyurcsány szavait.

Vélemény

Ingatlanalapi befektetések: áprilisban üt az igazság órája?

November 24-én életbe lépett az a rendelkezés, mely közel százezer embernek a nyilt végű ingatlanalapokban történt befektetését, közel 433 milliárd forintot hónapikig zárolt a magyar kereskedelmi bankokban. Gyakorlatilag csak áprilisban juthatnak hozzá pénzükhöz, de lehetséges, hogy befektetéseiknek csak töredékét láthatják viszont – állítja Telkes József pszichiáter, az egykori fejvadász, maga is egy ideig szenvedő alanya az intézkedésnek. Telkes Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége (KÖSZ!) néven egyesületet alakít.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Két nyomozás is folyik a Borkai-ügyben

Két nyomozás is folyik a Borkai-ügyben

Gulyás: Budapest aranykora volt a Tarlós-éra

Gulyás: Budapest aranykora volt a Tarlós-éra

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró