szerző:
MTI

Jogosulatlan magyarországi gázbehozatallal vádolja a Gazprom az Emfeszt, és a Magyar Energia Hivatal már megkezdte a kivizsgálást - jelentette pénteken hosszabb cikkben a Kommerszant című orosz üzleti lap.

A Kommerszant  felidézte, hogy az Emfesz tulajdonosa Dmitrij Firtas ukrán üzletember, aki egyben a Gazprom partnere a RoszUkrEnergo vállalatban. Ezt a céget vádolták meg a nyugat-európai gázszállítások leállításához vezető orosz-ukrán gázháború kirobbantásával, majd felmondták az orosz gáz exportjára vonatkozó szerződéseit. 

A lap a Világgazdaság értesüléseire hivatkozva írta meg, hogy a Gazprom a Magyar Energia Hivatalhoz fordult azzal a  panasszal, hogy az Emfesz jogsértően importál gázt Ukrajnából. Horvát Ferenc, a hivatal vezetője az orosz lapnak elmondta, hogy már mind a Gazpromot, mind az Emfeszt írásban felszólította a részletek és bizonyítékok előterjesztésére. Kijelentette: úgy ítéli meg, hogy ellenőrizni és tisztázni kell a felmerült vádakat.  
 
Góczi István, az Emfesz ügyvezetője az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek erről azt mondta: nem tudják, kinek a gáza érkezik hozzájuk, csak annyi világos, hogy a Gazprom közölte, nem az övé. A Kommerszant ezt idézte, s hozzátette: érdeklődésére az Emfesznél ezt megerősítették. A cég egyik vezetője elmondta, hogy még dolgoznak a gázválságot követő új szállítási struktúra kialakításán, mivel a válság lezárásakor nem minden részletet szabályoztak kellően. Az Emfeszhez közelálló forrás pedig elmondta a Kommerszantnak: naponta többször érkeznek faxok, felváltva a Gazpromtól és a RoszUkrEnergótól, s mindegyiknek a feladói azt követelik, hogy az Emfesz nekik fizessen a gázért.
 
A Gazprom az ügyben nem kívánt nyilatkozni, de a Kommerszant felidézte, hogy a Gazprom Export egyik vezetője már január végén felvetette: utána kell nézni, "miért vesznek el gázt a magyarok, ha nincs rá szerződés". A lap megemlítette azt is, hogy a RoszUkrEenergo és az Emfesz szerződéseinek kérdésével Magyarországon is foglalkozott az illetékes minisztérium, a RoszUkrEnergo ukrajnai tárolókban lévő, mintegy 11 milliárd köbméternyi gáza körül kirobbant viszály kapcsán. 
 
A Gazpromnál egy további forrásból a lap megtudta, hogy az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság januári, budapesti ülésén, amelyen részt vett Alekszandr Medvegyev, a konszern vezérigazgató-helyettese is, a magyar fél jelezte szándékát állami vállalat létrehozására, hogy az orosz gázt egyenesen a Gazpromtól vásárolja. Ugyanakkor a Kommerszant egy gázpiaci forrástól arról értesült, hogy a vonatkozó szerződés esetleg az osztrák Centrex cégé lehet. 
 
Makszim Sein, a Brokerkreditszervisz munkatársa azt mondta, hogy az ukrajnai tárolókban lévő gáz körüli problémák újabb orosz-ukrán gázkonfliktust okozhatnak, mivel a Gazpromnak a 11 milliárd köbméterre vonatkozó álláspontja nem egyértelmű. 
 
Feszültségeket vetít előre az is, hogy a Naftogaz ukrán gázimportőr kilátásba helyezte: a februárban fogyasztott gáz március 7-én esedékes kifizetésével problémák lehetnek, mivel az ukrán hőszolgáltatók mintegy 590 millió dollárnak megfelelő összeggel tartoznak, adósságuk tovább nő, s ez akadályozza az esedékes fizetések egészének teljesítését. Valentyin Zemljanszkij, a Naftogaz szóvivője kijelentette: a vállalat mindent elkövet a késedelem elkerülése érdekében, ellenkező esetben ugyanis a januárban aláírt szerződések értelmében át kell térnie arra, hogy a gázt előre fizesse.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Már a Gazpromé a szerb NIS többségi része

Már a Gazpromé a szerb NIS olajcég többségi része, mivel az orosz monopólium kifizette a 400 millió eurót a NIS 51 százalékáért - közölte a hétvégén a szerb energiügyi miniszter.

MTI Gazdaság

Kárpótolja Lengyelországot a Gazprom

A Gazprom növeli gázszállításait Lengyelországba a korábban kiesett mennyiség pótlására, közölték csütörtökön a legnagyobb lengyel gázszolgáltatónál. A PGNiG szóvivője nem részletezte, hogy az orosz vállalat mennyivel szállít többet és mikor.

MTI Gazdaság

A Gazprom hozzáfog a Déli Áramlat gázvezeték építéséhez

A Gazprom hozzálát a tervek szerint Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat, a monopólium fennállása óta legköltségesebb gázvezeték építéséhez: az első ízben közzétett becslések szerint 19-24 milliárd euróba kerül majd, s a szakértők kétlik, hogy nyereséges lesz-e, mivel a vezetékbe szánt gázmennyiséget az ukrán rendszeren is lehetne szállítani – írta hétfőn a Kommerszant című orosz lap.

Gazdaság

A Gazprom nem fizet kártérítést

Elutasította az orosz-ukrán gázvita miatt elmaradt gázszállítások miatt a Gazprommal szemben támasztott követeléseket, köztük konkréten a német E.ON Ruhrgas követelését az orosz állami energiakonszern elnökhelyettese.

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra