szerző:
MTI

Rontotta a Magyarországon is aktív belga KBC bank- és biztosítási csoport osztályzatait szerdán a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a nyugat-európai recesszió súlyosan érinti a KBC jelentős piacának számító kelet-európai térséget. Az S&P ugyanakkor több, Kelet-Európában szintén komoly érdekeltségekkel bíró osztrák bank minősítését megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni bejelentése szerint a KBC Bank N.V., valamint a biztosítási üzletág, a KBC Insurance N.V. hosszú futamú besorolásai az eddigi "A plusz"-ról a továbbra is elsőrendű befektetői "A"-ra módosulnak.

Az S&P indoklása szerint a leminősítési döntés a cég azon véleményét tükrözi, hogy a mélyülő nyugat-európai recesszió erőteljesen sújtja Közép- és Kelet-Európát és Oroszországot is, ami a korábban vártnál nagyobb veszteségeket okoz a KBC e térségbeli érdekeltségeinek hitelportfolióiban.

A Standard & Poor's szerint emellett az érték- és adósságpiacokon 2007 óta lezajlott meredek árfolyamzuhanások miatt szűkült a KBC-csoport jövedelemtermelő képessége a kereskedelmi banki tevékenységből, a jutalékokból és a befektetésekből. Az osztályzatokra érvényes stabil kilátás ugyanakkor azt jelzi, hogy a belga kormánytól várható tőketámogatás a hitelminősítő szerint enyhíti a KBC-csoport hitelkockázati profiljára nehezedő nyomást, áll az elemzésben.

A KBC a belga piacon bankként a második, biztosítóként a harmadik. Kiterjedt hálózata révén a KBC - amely Magyarországon a Kereskedelmi és Hitelbank csoport (K&H) tulajdonosa - Közép- és Kelet-Európában a harmadik számú bankcsoport az olasz UniCredito és az osztrák Erste Bank mögött, a térségi mérlegfőösszeget tekintve az ötödik, profitjának körülbelül egyharmadát termeli Közép- és Kelet-Európa.

A KBC jelentős, 2,625 milliárd eurós veszteséget szenvedett a tavalyi negyedik negyedévben, de a magyarországi tevékenység egészében még a nyereségzónában maradt az év végén is. A csoport magyarországi adózott eredménye 1 millió euró volt a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedévi 42 millió és a 2007-es utolsó negyedévi szintén 42 millió euró helyett, rendre egyszeri tételek nélkül.

December elején a Fitch Ratings európai hitelminősítő is rontotta egy fokozattal a KBC hosszú távú osztályzatát, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség.

A Standard & Poor's szerdán - a KBC osztályzatrontása után - bejelentette, hogy megerősíti az osztrák Erste bankcsoport hosszú és rövid futamú "A/A-1", illetve a Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) hasonló besorolásait.

Az Erste Bankkal kapcsolatos elemzésében a cég azt írta: a csoport jelentős rendszerszintű fontossággal bír az osztrák bankrendszeren belül, és az S&P várakozása szerint az osztrák kormány szükség esetén az eddigieken felül további támogatást nyújtana a pénzintézetnek.

A hitelminősítő szerint az Erste hosszú távú besorolása e támogatási kilátás miatt két fokozattal magasabb, mint egyébként lenne, mivel e támogatás enyhíti az elsősorban a közép- és kelet-európai piacokról eredő kockázatokat. Az S&P megjegyzi, hogy az Erste jelentős romániai és magyarországi jelenléte nyomást gyakorolhat a bankra, ha e két piac működési környezete tovább romlana.

A Raiffeisen esetében a Standard & Poor's egy fokozatnyi osztályzatemelő hatást érvényesít a hosszú távú besorolásban az osztrák állami támogatás miatt.

A Fitch Ratings e hónap elején megerősítette Ausztria lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adósi osztályzatát, arra a véleményére hivatkozva, hogy nem tart a kelet-európai banki érdekeltségek veszteségeinek kedvezőtlen ausztriai hatásától. A megerősítéshez fűzött indoklásában a Fitch azt írta: Ausztria szuverén adósi alapmutatói elég erősek ahhoz, hogy az ország - ha erre szükség lenne - fedezni tudja az osztrák bankok esetleges jelentős közép- és kelet-európai veszteségeit is az "AAA" adósbesorolás veszélyeztetése nélkül.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrégiben kedvezőtlen hangvételű elemzést közölt Londonban a kelet-európai érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankokról. Az elemzés szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

A cég szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Fitch: rosszabb osztályzat a KBC-nek, a K&H nem változik

Rontotta egy fokozattal kedden a belga KBC bankcsoport hosszú távú osztályzatát a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség. A magyarországi érdekeltség besorolása nem változik, de a Fitch szerint a KBC fő kelet-európai tevékenységi területei közül a magyarországi bankrendszer "kihívásai okozzák a legtöbb aggályt".

MTI Gazdaság

A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

hvg.hu Gazdaság

Andor László: „Az európai civilizáció jövője a tét”

Brüsszelben elvetették a kelet-közép-európai régió 180 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra vonatkozó javaslatát, mondván, az unió egyenként támogatja a nehéz helyzetbe került tagállamokat. Ugyanilyen sorsra jutott a gyorsított euróbevezetés javaslata is. Maradt tehát egyelőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által pénteken bejelentett 24,5 milliárd eurós segítség Kelet-Európának, amelynek instabilitása komoly fenyegetést jelent az euróövezetre nézve is. Mire lehet elég ez a pénzügyi mentőöv? Andor Lászlóval, az EBRD igazgatóságának tagjával beszélgettünk.

MTI Gazdaság

Újabb tőkeinjekció a KBC-nek közpénzből

A belga KBC bank és biztosító csoportot 2 milliárd eurós tőkejuttatással támogatja a flamand önkormányzat, további 1,5 milliárd eurós befektetés ötéves opciójával, miután kiderült, hogy a mérlegét tovább terhelte a nemzetközi pénzügyi válság.

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?