szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számottevően visszaesett a kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási hajlandósága december és február között a szűkülő finanszírozási lehetőségek hatására, a gépfinanszírozás területén például 62 százalékos visszaesés volt tapasztalható 2009 első két hónapjában az előző évhez képest - mondta Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség eszköz bizottságának vezetője a szervezet által készített felmérés alapján.

Az építőipari gépek esetében 82 százalékos volt a beruházási szint visszaesése január-februárban, míg az információ- és irodatechnikai, telekommunikációs eszközök finanszírozása kisebb mértékben, 13 százalékkal csökkent - mondta Hordós Zoltán.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy az eszközfinanszírozási lízingpiac a drasztikus visszaesés ellenére nem fagyott be, sőt, a felmérés szerint az európai uniós támogatások után az eszközlízing a második legfontosabb forrás a kkv-k számára, megelőzve a banki, beruházási- és forgóeszközhiteleket.

Lévai Gábor kiemelte azt is, hogy a kkv-k az európai uniós támogatások egyre jelentősebb részét nem tudják lehívni az önerő hiánya miatt. A helyzeten a Lízingszövetség álláspontja szerint részben segíthetne, ha a cégek a bankhitel mellett a pénzügyi lízinget is használhatnák ezekhez a projektekhez - húzta alá.

A szűkülő finanszírozási források ellenére a kkv-k 74 százaléka nem váltott pénzügyi szolgáltatót az elmúlt hónapokban, és a felmérés szerint 47 százalékuk áll kapcsolatban lízingcégekkel - mondta a szövetség főtitkára.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint minden ötödik kkv devizapiaci spekulációkkal próbálja ellensúlyozni kieső árbevételeit - tette hozzá Lévai Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Ecostat: a termelés és a fogyasztás a vártnál jobban esett

A világgazdasági válság hatása a fejlett és a feltörekvő országokban erőteljesebb, a termelés és a fogyasztás csökkenése a korábban feltételezettnél nagyobb. Az EU ipari rendelésállománya 6,4 százalékkal csökkent tavaly decemberben, a legnagyobb visszaesést Hollandia, Magyarország, Írország és Szlovákia szenvedte el - áll az Ecostat legfrissebb jelentésében.

Vállalkozás

Vietnami beruházások magyar vállalkozóknak

Számos vietnami beruházás kivitelezését végezhetik magyar vállalkozások egy tavaly megkötött, és egy még tárgyalás alatt álló, Magyarország által kínált kötött segélyhitelkeretnek, valamint a február elején az ázsiai országban járt magyar környezetvédelmi delegáció tárgyalásainak köszönhetően.

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Tőzsdére megy a BTS dél-koreai K-pop-bandát menedzselő vállalat

Tőzsdére megy a BTS dél-koreai K-pop-bandát menedzselő vállalat

A lövészezredes előtt sem teszi le a fegyvert az SZFE

A lövészezredes előtt sem teszi le a fegyvert az SZFE