szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar állam 170 milliárd forint hitelt folyósít a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) annak érdekében, hogy fenntartsa, illetve bővítse hitelezési tevékenységét - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A megállapodás keretében az MFB két részletben, négy devizanemben - euróban, fontban, dollárban és jenben - kapja meg a hitelt.

A kölcsön forrása a nemzetközi szervezetektől – EU, IMF – származó 20 milliárd eurós finanszírozási csomag. Nem a pénzintézeti rendszer erősítésére elkülönített keret szolgál erre a célra - olvasható a PM közleményében Az állam a hitelt piaci módon, piaci kamatozással nyújtja.

A közlemény szerint a kölcsön lehetővé teszi az MFB számára, hogy eleget tegyen nemzetközi törlesztési kötelezettségeinek, és  vállalkozói hitelezési tevékenységét fenntartsa, bővítse. A bank vállalja, hogy a vállalkozói hitelek állományát 55 milliárd forinttal növeli.

Márciusban már hasonló megállapodás született az OTP Bankkal mintegy 400 milliárd forintos, az FHB Jelzálogbankkal mintegy 120 milliárd forintos állami hitelnyújtásról.

A bankok számára történő állami hitelnyújtás lehetőségét az teremtette meg, hogy a parlament a közelmúltban módosította az államháztartási törvényt. Ez felhatalmazza a magyar államot, hogy szabad pénzeszközeiből a Magyar Köztársaság területén székhellyel rendelkező hitelintézeteknek kölcsönt nyújthasson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Moodys leminősítésre jelölte az MFB-t

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön az MFB "Aa1" szintű - magasan elsőrendű - devizaadós-kockázati besorolását a Moody's Investors Service.