szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érthetetlen gazdasági viselkedésnek nevezte a kereskedelmi bankok óvatos hitelezését Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) vállalkozói fórumán.

A kereskedelmi pénzintézetek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hiteleit sem szívesen folyósítják – mondta. Ez az óvatosság sok esetben azt eredményezte, hogy nemcsak a válságban érintett ágazatokban szűnt meg a hitelezés, hanem nem ott is, ahol a piac részben vagy egészben megmaradt. Példaként említette az élelmiszer- és feldolgozóipart, amelyek megtartották piacaikat. Ezen a lehetetlen helyzeten azonban változtatni kell – jelentette ki.

A legfontosabb feladat a pénzügyi problémák enyhítése, a forrásigények biztosítása. Ezért a kormány összességében 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagot állított össze. Ennek nagyobb része uniós fejlesztési pénz, kisebb hányadát az MFB forrásai adják 2008 végétől 2010-ig. Ebből mintegy 900 milliárd a vissza nem térítendő támogatás, és 500 milliárd forint a különféle hitel- és garanciaalapú finanszírozás. Az eddig bejelentett és már elérhető konstrukciókon keresztül már több mint 560 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére.

Tukacs István a legfontosabb rövid távú feladatnak nevezte a lehető legtöbb munkahely megmentését. Az átmeneti piacszűkülésre a leghatékonyabb megoldás, ha a kormány munkaidő-csökkentéshez járul hozzá. Ezzel kettős hatást lehet elérni: a piaci kereslethez lehet igazítani a cég működését elbocsátások nélkül, a kieső napon pedig oktatáson vesznek részt a dolgozók, amivel javul alkalmazkodóképességük. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

Mint mondta: új eszköz lesz a korábban már tervként emlegetett Regionális Válságkezelő Program, amely a nemzetközi gazdasági válság miatt tömeges elbocsátással sújtott, legveszélyeztetettebb kistérségek talpon maradását, a helyi foglalkoztatást hivatott biztosítani, támogatni. Erre húszmilliárd forintot szán a kormány, elsősorban ROP-os forrásból.

Tukacs István kitért rá: az uniós források átcsoportosításával többletforrásokat kíván a kormány a vállalkozások számára biztosítani, ennek köszönhetően a korábbi 17 százalékról több mint 30 százalékra nő a közvetlenül a vállalkozások számára elérhető uniós támogatások aránya. A 2007-13 közötti EU-s források több mint fele már hozzáférhető. Hozzátette: a feltételeket és az elvárásokat is enyhítették, ezzel is segítve a vállalkozásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az MFB 170 milliárdos hitelt kap az államtól

A magyar állam 170 milliárd forint hitelt folyósít a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) annak érdekében, hogy fenntartsa, illetve bővítse hitelezési tevékenységét - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

MTI Gazdaság

A Moodys leminősítésre jelölte az MFB-t

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön az MFB "Aa1" szintű - magasan elsőrendű - devizaadós-kockázati besorolását a Moody's Investors Service.