szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Engedélyezte az Európai Bizottság hétfőn azt a magyar támogatási programot, amelynek célja megsegíteni a gazdasági válsággal összefüggő hitelszűke miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásokat.

A korábbinál szélesebb körű program révén a hatóságok támogatott kezességvállalás formájában segítséget nyújthatnak a 2010. december 31-ig megkötött beruházási és forgóeszközhitelekhez.

Neelie Kroes versenyügyi biztos azzal indokolta a döntést, hogy a program összhangban áll a brüsszeli bizottság ideiglenes stratégiájával, amely a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság miatt könnyíti az állami támogatások nyújtását "finanszírozási lehetőségek elérésére".

"A bejelentett intézkedés megkönnyíti a vállalkozások számára a hitelhez jutást, ily módon az üzleti beruházások és a gazdaságélénkítés ösztönzésének hatékony eszköze, amely nem okoz indokolatlan versenytorzulást", idézte a közlemény a holland biztost.

A bizottság Bajnai Gordon miniszterelnök keddi brüsszeli látogatásához időzítette a bejelentést. Az Európai Bizottság ezzel már a negyedik olyan magyar intézkedést hagyta jóvá, amelynek célja a gazdasági válság hatásainak enyhítése. Február végén Brüsszel engedélyezte azt a programot, amelynek köszönhetően idén és jövőre legfeljebb 500 ezer euró összegű támogatásra nyílik lehetőség a gazdasági válság következtében finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. Egy másik program kedvezményes kamatfeltételek formájában nyújt támogatást bármilyen futamidejű kölcsönhöz, amelyet 2010. december 31-ig kötnek meg.

Márciusban a brüsszeli bizottság jóváhagyta azt a programot, amely beruházási és forgótőke-hitelekhez, valamit pénzügyi lízinghez kapcsolódóan tesz lehetővé kedvezményes garanciavállalást 2010. december 31-ig. A mostani program azonban ennél szélesebb hatályú, mivel kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok esetében is alkalmazható, és a kezességvállalás összege meghaladhatja a 2,5 millió eurót. Emellett központi, regionális vagy helyi szintű támogatásnyújtást is lehetővé tesz.

Kroes leszögezte, hogy a magyar hatóságok a programot a bizottság ideiglenes keretrendszerének feltételei szerint dolgozták ki. Így például nem alkalmazható azon vállalkozások esetében, amelyek 2008. július 1-jén, vagyis a hitelszűke előtt már nehéz helyzetben voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!