szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában áprilisban is folytatódott, és már a harmadik hónapja tart a defláció, a fogyasztói árak csökkenése. Áprilisban a fogyasztói árak 1,5 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, a márciusi 1,2 százalékos, szintén 12 havi árcsökkenés után.

A pekingi statisztikai hivatal jelentése szerint a fogyasztói árak áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva, a márciusi 0,3 százalékos havi ármérséklődés után.

A szakértők a  következő hónapokra is áresésre számítanak - mindaddig, amíg a múlt évi magas bázis hatása megszűnik -, de a későbbiekben, az év második felében már az inflációs nyomás erősödését várják a pénzügyi ösztönzés és a bankhitelezés fellendülése miatt.

A kínai központi bank 2008 végén erőteljesen leszállította az irányadó bankkamatot az 585 milliárd dollár értékű gazdasági csomagot kísérő intézkedésként. Most a szakértők nem számítanak további kamatmérséklésre a defláció ellensúlyozására, a deflációt ugyanis nem ítélik meg súlyosnak a gazdaság élénkülésére való tekintettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: nagyon bátorítóak a kínai gazdasági adatok

A Nemzetközi Valutaalap szerint "nagyon bátorítóak" a kínai gazdasági adatok, de csak a következő hónapok teljesítménye alapján dönthető el biztosan, hogy a gazdaság a tartós növekedés szakaszába jutott-e.

MTI Gazdaság

Tőzsderekord Tajvanon: pénzt küld Kína és nem katonákat

A tajvani tőzsde vezető indexe, a TAIEX hétfőn 5,63 százalékkal ugrott fel. A megelőző (csütörtöki) tőzsdenapon elért 6,74 százalékos erősödésével együtt számolva olyan emelkedés ért el, melyet 18 év óta egyszer sem. Az index az idén 31 százalékot javult, ebből több mint 12 százalékot két tőzsdei napon.