szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb gazdaságának címére pályázó Kínában egyre több jel utal arra, hogy élénkülőben van a gazdaság. Bár az export még gyengélkedik a külföldi kereslet pangása miatt, a gazdaságélénkítő intézkedések hatására az import és a lakossági fogyasztás bővül. A vezető sanghaji tőzsdemutató szerdán kilenc havi csúcson zárt.

A szerdán közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 14,8 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, márciusban 14,7 százalék volt a tizenkét havi bővülés. A növekedési ütem az inflációval kiigazítva még ennél is nagyobb, mert áprilisban 1,5 százalékkal, márciusban 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. A belső fogyasztás éves növekedésének üteme egyelőre elmarad a tavalyi, hónapról hónapra 20 százalékot meghaladó ütemektől, de stabilizálódni látszik: a statisztikai hivatal adatai szerint az év első négy hónapjában 15 százalékkal bővült a háztartások fogyasztása, ami a GDP 36 százalékát teszi ki.

A kínaiak rekord számban vásároltak például autót áprilisban, de sok pénzt költöttek élelmiszerre, ruházati cikkekre, lakásuk dekorálására is. A statisztikai elemzés szerint szerény mértékben ugyan, de fellendült az ingatlanpiac is.

A háztartások fogyasztásának bővülése érződik néhány alapvető nyersanyag bevitelének emelkedésében is: a nyersolajimport 13,6 százalékkal ugrott meg áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, az első háromhavi csökkenés után idén első ízben nőtt éves összehasonlításban. A rézbevitel rekord magasságba szökött, közel 7 százalékkal emelkedve tavaly áprilishoz képest. Majdnem 50 százalékkal nőtt a pamut bevitele márciusról áprilisra a világ legnagyobb termelőjének és fogyasztójának számító országban.

Az ipari termelés is kezd magára találni. Bár áprilisban 7,3 százalékra lassult a termelés bővülése a márciusi 8,3 százalékról, az első két hónapban még rekord alacsony, mindössze 3,8 százalékos volt az éves ütem, az első negyedben átlagosan 5,1 százalékos. Emellett vannak olyan ágazatok, ahol kétszámjegyű a növekedés: például az autóipar 18 százalékos bővüléssel, vagy a cementipar, amely 13 százalékkal termelt többet áprilisban az egy évvel korábbinál a beruházások lassan-lassan meginduló növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor a kormány egyik főtanácsadója szerint az ipari termelés alakulásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a vállalatoknál jelentős készletek halmozódtak fel, és előbb ezektől akarnak megszabadulni.

Jelenleg a leggyengébb láncszem a külkereskedelem, mivel az export 22 százalékot, az import 23 százalékot meghaladó mértékben esett vissza áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, kisebb többletet hagyva a mérlegben. A havi adatok viszont ellenkező irányzatot mutatnak már: áprilisban 6,9 százalékkal nőtt az export márciushoz képest, és az import 15 százalékkal bővült.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisban 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának erre az évre, de a kínai kormány elérhetőnek tart 8 százalékos ütemet. Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékos, rekord ütemben bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: nagyon bátorítóak a kínai gazdasági adatok

A Nemzetközi Valutaalap szerint "nagyon bátorítóak" a kínai gazdasági adatok, de csak a következő hónapok teljesítménye alapján dönthető el biztosan, hogy a gazdaság a tartós növekedés szakaszába jutott-e.