Szakértői tárgyalásokra van szükség a húsipari gondok megoldásához

Mielőbbi szakértői tárgyalásokat sürget a húságazat gondjainak megoldása érdekében Zádori László független szakértő, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) volt titkára.

  • MTI MTI
Szakértői tárgyalásokra van szükség a húsipari gondok megoldásához

A szakember közölte, a magyar húságazat gondjain csak akkor lehet segíteni, ha az ágazat szereplői, beleértve a bankokat is, mielőbb tárgyaló asztalhoz ülnek, és megbeszélik, hogy milyen finanszírozási feltételekkel lehet az ágazatba pénzt pumpálni.

A többlet források bevonásához azonban megfelelő háttérszámításokra van szükség ahhoz, hogy a pénzintézetek biztonsággal kihelyezhessék forrásaikat az ágazatba.

Zádori László szerint az nem lehet kérdéses, hogy Magyarországon a sertéstartás jövedelmező lehet, amennyiben megfelelő pénzügyi hátteret biztosítanak mind az állattartóknak, mind pedig a feldolgozóknak. Ehhez az alapvető feltételeket az biztosítja, hogy az ország a gabonaövezetben fekszik, és így a takarmányellátás nagy biztonsággal megoldható.

A szakértő ugyanakkor arról is beszélt, hogy az alapanyag-termelőknek saját feldolgozó kapacitásra is szüksége lenne ahhoz, hogy a sertéstartás a jövőben nyereséges üzlet legyen. Úgy vélte: ez leginkább szövetkezeti formában valósítható meg, és legalább további egymillió sertés levágását tenné lehetővé évente.

Jelenleg Magyarország sertésállománya mintegy 3,4 millió. Tavaly mintegy 4,5 millió sertést vágtak le, és ma már minden negyedik sertés külföldről érkezik, amit Magyarországon feldolgoznak. Szakértői vélemények szerint ugyanakkor a kapacitások alapján Magyarországon évente mintegy 8 millió sertést lehetne levágni, mivel még mindig 400 körüli feldolgozó működik.

A gazdasági válság hatásai ebben az ágazatban is jelentős mértékben érezhetők. Például: a nagyhírű Herz Szalámigyár Zrt. is gondokkal küzd, nemrégiben elbocsátásokra kényszerült, és működésének fenntartásához jelentős összegű forgóeszköz-hitel kellene. Emellett a Gyulai Húskombinát is a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt kénytelen termelését visszafogni.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.