szerző:
MTI

Az idén a gazdasági visszaesés hatására több mint 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az adóbevétel, mint amit tavaly szeptemberben terveztek – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön egy pénzügyi fórumon. A kormány korábban 800 milliárd forintos adóbevétel-csökkenéssel számolt.

A bevételkiesést 1 000 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel kompenzálja a kormány, a hiány így 3,8 százalékon belül marad. A miniszter csütörtökön, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) pénzügyi fórumán elmondta, hogy öt-hat százalékos gazdasági visszaesés mellett illúzió a foglalkoztatás növelése, az idén és jövőre csak a foglalkoztatás csökkenésének lassulását lehet elérni.

Szerinte a vállalkozások esetében minden adócsökkentési lehetőséget a foglalkoztatás serkentésére használtak fel. A versenyképességet rontó helyi adóhoz Oszkó Péter szerint akkor lehet hozzányúlni, ha már növekszik a gazdaság. Az szja csökkentése számos jövedelemkategóriában többet ad, mint amennyit a vagyonadó elvesz – hangsúlyozta a miniszter, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az üzleti célú ingatlanok megadóztatása soha nem került komolyan szóba.

A miniszter szerint a magyar költségvetés túlköltése és szerkezete önmagában versenyhátrányt okoz. Míg például Szlovákiában 30 százalék alatti az adóék, nálunk a GDP 40 százalékát elveszi az állam, a gazdaság ezért kevésbé motivált.

Az adócentralizációban 4-6 százalékos lemaradást kell leküzdeni. A foglalkoztatás adóztatásában a miniszter szerint dupla annyi a lemaradás a régiós versenytársakhoz képest, mint az adóékben. Az élőmunka területén azonban a lemaradásunk csökken, 2010-re a visegrádi országok között előnyös helyzetben leszünk. A marginális adóék a miniszter szerint az átlagbérnél rendkívül magas, a többletjövedelemből 71 százalék kerül az államkasszába, ebben vezetők vagyunk a világban.

Oszkó Péter elmondta, hogy elsősorban az átlagjövedelem adóterhelésénél szerették volna az adóéket régiós összehasonlításban versenyképessé tenni, a válság elmúltával azonban a magasabb jövedelműek marginális adóterhelését is csökkenteni kell. Az adóék lassan szorítható le, oly módon, hogy a kieső adóbevételeket nem pótolják vissza, hanem kiadáscsökkentéssel kompenzálják. A következő kormány felelőssége lesz, hogy amikor az eddigi intézkedések eredményeként a gazdasági növekedés megindul, otthagyja-e a többletet a gazdaságban adócsökkentéssel, vagy a költségvetési kiadásokat növeli.

Az adósságpályáról szólva elmondta: a GDP-arányos eladósodottság a GDP csökkenése miatt emelkedik. A gazdaság visszaesése az idén alacsonyabb lenne, ha az IMF-pénzt elköltenénk, de ez később a növekedés lassulásához vezetne. Tévhit, hogy minden ország két kézzel szórja a pénzt – hangsúlyozta a miniszter –, a tagállamok egyharmada egy fillért sem költ a stabilizációra, ennek köszönhetően azonban a válság után gyorsabban fognak talpra állni.

Magyarországot magas eladósodottsága és a gazdaság csökkenése miatt a befektetők sokkal kockázatosabbnak tartják, a gazdaság növekedési pályára állítását ezért korlátos forrásokkal kell megoldani. A jövedelemtermelő képességet úgy kell javítani, hogy rövid távon se emelkedjen az adósság – hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Oszkó: adózna a második és harmadik ingatlan is

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat, mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne - ismertette a pénzügyminiszter kedden.

MTI Gazdaság

Oszkó: nálunk lesznek a legkisebbek az élőmunka költségei

Jó kompromisszumokat kötött a kormány az adórendszer átalakítása során, példa erre a cafeteria rendszer klasszikus elemeinek a tervezett 32 helyett 25 százalékos kedvezményes kulcsa - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki budapesti rendezvényén.

MTI Gazdaság

Oszkó: be kell vezetni a vagyonadót

A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti legújabb szándéknyilatkozat-tervezet egy kitétele szerint egy központi beszedésű, értékalapú, vagyoni típusú adó ésszerűen része kell, hogy legyen a magyar adórendszernek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

MTI Itthon

Oszkó is ad pénzt a krízisalapba

Ismét határozottan cáfolta a pénzügyminiszter, hogy valamennyi ingatlant meg kívánná adóztatni a kormány. Úgy vélte, hogy a módosító javaslatok elfogadásával igazságosabb lesz a vagyonadóztatás, és megerősítette, hogy erről az adónemről nem folytattak külön egyeztetést az IMF-fel, ez az egész a 2010-es intézkedési csomag része.

MTI Gazdaság

Oszkó: a kormány az ősszel foglalkozik a PSZÁF átalakításával

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átalakítása csak ideiglenesen került le a napirendről, a felügyelet bevételeire pedig nem akarta tartósan rátenni a kezét a kormányzat, csupán egyedi intézkedésről van szó annak érdekében, hogy a bírságpénz az idén a krízisalapba kerülhessen - nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek.

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Jogerős: Karácsony a főpolgármester

Jogerős: Karácsony a főpolgármester

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája