szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További 7 milliárd euró állami tőkeinjekcióra van szüksége a müncheni Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitelezőnek, amelyet már tavaly ősz óta állami mentőöv tart a felszínen. A Handelsblatt című német üzleti-politikai lap csütörtöki száma szerint a HRE alaptőke-emelés formájában kap segítséget, majd ezt követően lezárják a bank államosítását, amelynek során mostanáig a részvények 90 százalékát vették át a korábbi tulajdonosoktól.

A fennmaradó 10 százalékot részvényenkénti 1,30 eurós áron vásárolja fel az állam a Soffin nevű pénzpiaci stabilizációs alapon keresztül. Peer Steinbrück pénzügyminiszter szerint "nem meglepő", hogy a HRE ismét támogatásra szorul és megint az adófizetők pénzéből kell kisegíteni.

A bank az idei első félévben 1,132 milliárd euró adó utáni veszteséget szenvedett el, főként a rossz hitelekből fakadó tartalékképzési kötelezettségek miatt. 2008 első hat hónapjában még 160 millió euró adózott eredményt ért el. Ősszel aztán a csőd szélére került, az amerikai ingatlanpiacon végzett ügyletek miatt.

A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 102 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a felszínen a céget, amelynek jelenlegi értékét szakértők nulla euró körülire becsülik.

Egy idén július elején napvilágot látott jegyzőkönyvből kiderült, hogy a német központi bank, a kormány és a legnagyobb pénzintézetek - például a Deutsche Bank és a Commerzbank - vezetői egyaránt attól tartottak, hogy az amerikainál is súlyosabb pénzügyi válság keletkezik, ha nem mentik meg a bajba jutott jelzáloghitelező céget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Bankcsődök: itt van 2009 legnagyobb bukása

Az USA-ban továbbra is folyamatosan dőlnek be bankok. Ezúttal az Egyesült Államok déli régiójának egyik legnagyobb bankja, a Colonial BancGroup, ment csődbe, amelyet így az egyik riválisa, a BB&T vásárolt fel. Emellett még további négy bank húzta le a rolót.

MTI Gazdaság

Újabb bankcsődök az Egyesült Államokban

A gazdasági kilátások némi javulása ellenére az Egyesült Államokban újabb bankok mennek csődbe: pénteken négy pénzintézetet zártak be, köztük az egyik legnagyobb regionális bankot, a Texas államban lévő Guaranty Bank of Austint, amelynek 13 milliárd dollár a mérlegfőösszege.

MTI Gazdaság

Újabb bankcsőd Amerikában

Ismét csődbe ment egy regionális bank az Egyesült Államokban: ezúttal a Georgiában lévő, atlantai székhelyű Omni National Bank az érintett - közölte a FDIC, a szövetségi betétbiztosító társaság. Az Omni már a 21-ik pénzintézet, amely az idén tönkrement az Egyesült Államokban, s a negyedik Georgiában.

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet