szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BorsodChemre pályázó kínai Wanhua vegyipari csoport stratégiai célkitűzése a magyar vállalat pénzügyi helyzetének, technológiájának és termékválasztékának erősítése – mondta szerdán Londonban idézett nyilatkozatában a kínai vállalat vezérigazgatója.

A Financial Times honlapján megjelent interjúban Jiansheng Ding kijelentette: a Wanhua „nem bomlasztani akar ... prémiumtermékeket árulunk, nem leszállított áron, és magas színvonalú környezetvédelmi szabványokhoz tartjuk magunkat”.

A londoni üzleti napilap internetes kiadásának kommentárja szerint a Wanhua azon kínai vállalatok egyike, amelyek – jóllehet globálisan kevéssé ismertek – kinőtték a hazai piacot, és külföldön szeretnének terjeszkedni, e törekvésüket azonban gyanakvás fogadja.

A tárgyalások kezdete óta első ízben megszólaló vezérigazgató nyilatkozatával a BorsodChemet birtokló brit Permira kockázati tőkebefektetési társaság, a 40 intézményből álló hitelezői szindikátus és a magyar kormány megnyugtatását szeretné elérni a Wanhua hosszú távú terveivel kapcsolatban – áll a Financial Times írásában.

Christian Neuss, a Permira egyik partnere a lap internetes kiadásának azt mondta: a cég nincs a Wanhua ellen, a kínai vállalatnak azonban felelős részvényesként kellene viselkednie, és támogatnia kellene a már kidolgozott átalakítási tervet.

A lap szerint a Wanhua 13-15 százaléknyi részhez juthatna a BorsodChemben a cég mezzanine-hiteleiből állítólag általa birtokolt kétharmadnyi hányad átváltásával.

Azonban a hitelezők ellenzik a Wanhuának a BorsodChem feletti ellenőrzés megszerzésére szőtt terveit, mivel bizonytalanok a számukra kevéssé ismert kínai cég hitelképességének megítélésében – írta a Financial Times.

A Wanhua szerint viszont, ha a jelenlegi adósságátrendezési terveket nem módosítják, akkor a BorsdoChem adóssága a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtti pénzügyi egyenleghez (EBITDA) mérve hatszorosról jövőre 17-szeresre emelkedne, miközben az iparági átlagszorzó kétszeres.

A BorsodChem és a Permira mindazonáltal ezt cáfolja, mondván: az átalakítási terv alapján az EBITDA-arányos adósság tízszeres szorzó alatt lenne - írta a Financial Times szerdai internetes kiadása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor