szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Uniótól érkező átutalások és befizetések eredőjeként 450 millió euró érkezett Magyarországra a harmadik negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján a napokban közzétett negyedéves jelentéséből. Az első háromnegyed évben összesen nettó 2,18 milliárd euró érkezett az unióból.

A nettó átutalások már az első kilenc hónapban meghaladták nemcsak a tavalyi teljes évi 1 milliárd eurót, hanem a 2007-es 1,4 milliárd eurós eddigi éves csúcsot is.

Az újabb csúcs várható volt, a pénzügyminisztérium már tavasszal közölte, hogy az idei év egészére 2,4 milliárd euró körüli nettó forrásra számít az uniótól.

Az EU-tól érkező nettó transzferek jelentős szerepet játszottak Magyarország nemzetközi tartalékainak növekedésében: a tavaly év vége és idén szeptember vége közötti 6,56 milliárd eurós tartalék-növekedés egyharmadát magyarázták.

A pénzforgalmi adatok a pénzügyi átutalásokat tükrözik, de nem mutatják az EU források tényleges felhasználását, amely az első félévre elérhető adatok szerint ugyancsak csúcsot dönthet az idén.

A pénz beérkezésének időpontjától függetlenül annak tényleges felhasználást tükröző eredményszemléletű MNB adatok szerint az idei első félévben Magyarország 1,05 milliárd eurónyi uniós pénzt használt fel, csaknem annyit, mint a 2006-os és 2008-as csúcsévekben egész év alatt. 2006-ben az MNB eredményszemléletű adatai szerint 1,15 milliárd euró, 2007-ben 760 millió, tavaly pedig 1,52 milliárd euró volt a nettó felhasználás.

Az idei első félévi felhasználás több mint 70 százaléka, 715 millió euró volt a nettó tőketranszfer, azaz fejlesztési célra kapott és felhasznált pénz. Az MNB adataiból az derül ki, hogy ilyen célra az uniós tagság első évében, 2004-ben még 113 millió eurót használtak fel Magyarországon, 2006-ban már több mint 800 millió, tavaly pedig már 939 millió eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek