szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utoljára lehetett aranyra üzletet kötni pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában, miután a BÉT egy héttel korábban a kontraktus megszüntetéséről döntött.

A döntésnek technikai és üzleti okai is voltak - mondta Mohai György, a BÉT vezérigazgatója. A kivezetés üzleti indoka az volt, hogy a termék "nem vált be". Amikor az arany kontraktust a tőzsde bevezette, az akkori piaci helyzetben úgy tűnt, hogy igény van erre a termékre, azonban nagyon gyorsan kiderült, hogy nincs - fejtette ki a tőzsde vezérigazgatója.  Hozzátette, hogy certifikátokkal tökéletesen ki lehet váltani ennek a terméknek a kereskedését. 

A certifikát olyan értékpapír, amelynek adásvételével mögöttes termékre, például indexre, olajra vagy akár aranyra is lehet kereskedni. A kivezetéshez hozzájárult az is, hogy a HUNGÁRIA közraktár működésében komoly zavarok keletkeztek, és ez volt az egyetlen cég, amely a fizikai teljesítésű aranynál az azonnali szállítási megbízást végrehajtotta volna. 

A határidős arany kereskedése 2006. április 20-án indult a Budapesti Értéktőzsdén. A BÉT statisztikái szerint az aranyra a bevezetéskor született néhány üzlet, a következő években azonban egyáltalán nem kereskedtek vele, nyitott kötésállomány sincs erre a termékre. A kilo-arany elnevezésű kontraktus törlésének napja 2009. október 21.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita